Tak słodkie śliwki warto wykorzystać nie tylko do przepysznych, niedosładzanych przetworów, bo zamknięte w miękkich knedlach smakują równie dobrze. Dla mnie najlepiej na świecie. Knedle to moja absolutna miłość z czasów dzieciństwa i jednocześnie danie, którego bardzo długi czas nie przyrządzałam zostawiając sobie przyjemność ich konsumowania na czas odwiedzin w rodzinnych stronach. Wiadomo bowiem powszechnie, że mamy robią knedle najlepiej.
Ostatniej jesieni, pracując do utraty tchu nad WARZYWEM na knedle się nie załapałam. W tym roku widząc gęste, czarne chmury kotłujące się nad mym kalendarzem, wyraźnie zwiastujące zeszłoroczną powtórkę października bez knedli, nie miałam wyjścia i musiałam knedle sama sobie przygotować. Nie chcąc konkurować z mamą, bo w szrankach na proste przepisy zawsze nieco obrywam postanowiłam po swojemu trochę pokombinować. Efektem kombinacji są knedle... dyniowe.
Żeby kluski wyszły smaczne i mięciutkie wybierz, "stare", mączyste ziemniaki (typ C lub BC). Ugotowanym ziemniakom pozwól dobrze odparować przeciśnij je przez praskę zaraz po ugotowaniu. Oddadzą wówczas więcej wody, a dzięki temu do ciasta trafi mniej dodatkowej mąki, której nadmiar skutkuje twardym, gumowatym ciastem.
Dynię do knedli koniecznie upiecz, by pozbawić ją jak najwięcej soków. Pamiętaj - im mniej mąki użyjesz, tym smaczniejsze będą knedle! A dzięki pomarańczowej dyni będą nie tylko smaczne ale też bajecznie piękne.
KNEDLE DYNIOWE ZE ŚLWKAMI
4 porcje (około 12-16 knedli)
- 450 g starych ziemnkaów, najlepiej jeszcze z poprzedniego roku (waga po obraniu)
- 250 g dyni (waga po obraniu)
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 300-350 g mąki pszennej
- 12-16 śliwek węgierek, wypestkowanych
- cynamon
- 3 łyżki masła
- 1 łyżka bułki tartej
Dynię upiecz do miekości w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Przeciśnij przez praskę, wystudź.
Wymieszaj ziemniaki, dynię i jajko. Dodaj mąkę ziemniaczaną i zagniatając ciasto dodawaj mąkę pszenną tylko w takiej ilości, by utworzyło się zwarte ciasto. Uformuj z ciasta wałeczek na umączonym blacie i odcinaj po kawałku ciasta. Rozpłaszcz ciasto w dłoniach i włóż w środek śliwkę ze szczyptą cynamonu. Sklej ciasto zamykając śliwkę w środku i formując okrągłe kluski. Im cieńsze będzie ciasto, tym smaczniejsze będą knedle.
Knedle gotuj w osolonym wrzątku około 5-7 minut. Podawaj z przyrumienioną na maśle bułka tartą. Możesz też obsmażyć przestudzone knedle na klarowanym maśle. Jeśli korzystasz z dojrzałych śliwek, dodatkowy cukier nie będzie potrzebny ale jeśli lubisz bardzo słodkie knedle, przed podaniem posyp je cukrem trzcinowym lub skrop miodem.
P.s. Po więcej przepisów na sezonowe dania z wykorzystaniem polskich warzyw i owoców zapraszam na stronę kampanii Pora Na Pomidora:
Pora Na Pomidora
Przepis powstał w ramach kampanii "Pora na pomidora", której działania sfinansowane są ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw
Wow, knedli z dynią jeszcze nie jadłam:)
OdpowiedzUsuń