24 października 2016

Owoce pod kruszonką

Zapiekanie owoców pod kruszonką to ekspresowy sposób na efektowne śniadanie albo deser dla niezapowiedzianych gości. Opanowując przepis na porządną, dobrą kruszonkę możesz w kilkanaście minut przygotować danie wyjątkowo smaczne, o każdej porze roku inne, bo pod kruszonką możesz zapiekać każde sezonowe owoce. Wczesną wiosną sięgaj po rabarbar, z biegiem czasu mieszaj go z truskawkami, zobaczysz jak wspaniałe to połączenie. Latem wykorzystuj każdy dojrzały, polski owoc, który zapieczony, odda całą swoją słodycz, tak, że nawet nie będzie potrzebne żadne dodatkowe dosładzanie. Owoce wykorzystuj pojedynczo lub mieszaj je ze sobą tworząc ulubione połączenia. Jesienią koniecznie zapiecz śliwki, jabłka i gruszki, najpierw z osobna potem wszystkie razem. Zimą pozostają jabłka i gruszki, które dobrze znoszą przechowywanie, możesz też wykorzystać letnie owoce w formie zamrożonej. Spróbuj połączyć gruszki z mrożonymi jeżynami albo jabłka z malinami. Efekt "pycha" murowany!

Zapiekane owoce podawaj na śniadanie z dobrym, kwaśnym jogurtem albo na deser z gałką lodów śmietankowych lub z lekko słodką bitą śmietaną.


Owoce pod owsianą kruszonką
4 – 6 porcji

SKŁADNIKI:

·      4 dojrzałe brzoskwinie lub nektarynki
·      2 szklanki jeżyn
·      1 łyżka miodu
·      1/3 szklanki mąki pszennej
·      1 szklanka płatków owsianych górskich
·      4 łyżki jasnego cukru trzcinowego
·      125 g masła
·      200 g gęstego jogurtu naturalnego do podania
·      szczypta soli

PRZYGOTOWANIE:

Brzoskwinie umyj, usuń pestki i pokrój w kostkę. Wymieszaj z umytymi jeżynami i miodem ułóż w naczyniu do zapiekania.

Piekarnik rozgrzej do 180°C.

Mąkę wymieszaj z płatkami, cukrem i szczyptą soli. Dodaj masło i zagnieć szybko kruszonkę. Rozkrusz ją na owocach i wstaw naczynie do piekarnika na 30 minut. Lekko przestudź przed podaniem. Podawaj z łyżką gęstego jogurtu na deser lub śniadanie.

Przepis powstał w ramach kampanii Pora Na Pomidora, sfinansowanej ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw


1 komentarz: