Zapiekane owoce podawaj na śniadanie z dobrym, kwaśnym jogurtem albo na deser z gałką lodów śmietankowych lub z lekko słodką bitą śmietaną.
Owoce pod owsianą kruszonką
4 – 6 porcji
SKŁADNIKI:
·
4 dojrzałe
brzoskwinie lub nektarynki
·
2 szklanki
jeżyn
·
1 łyżka miodu
·
1/3
szklanki mąki pszennej
·
1 szklanka
płatków owsianych górskich
·
4 łyżki
jasnego cukru trzcinowego
·
125 g masła
·
200 g
gęstego jogurtu naturalnego do podania
·
szczypta
soli
PRZYGOTOWANIE:
Brzoskwinie umyj, usuń pestki i pokrój w kostkę. Wymieszaj z
umytymi jeżynami i miodem ułóż w naczyniu do zapiekania.
Piekarnik rozgrzej do 180°C.
Mąkę wymieszaj z płatkami, cukrem i szczyptą soli. Dodaj masło i
zagnieć szybko kruszonkę. Rozkrusz ją na owocach i wstaw naczynie do piekarnika
na 30 minut. Lekko przestudź przed podaniem. Podawaj z łyżką gęstego jogurtu na
deser lub śniadanie.
Przepis powstał w ramach kampanii Pora Na Pomidora, sfinansowanej ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw
Bardzo lubię takie owoce, pycha :)
OdpowiedzUsuń