A teraz, jak już się nacieszyłam, pora przejść do rzeczy. Otrzymuję od Was sporo pytań o to jakie są moje Kulinarne Opowieści, co w nich znajdziecie. Tak więc, moja książka to jednocześnie taki mój kulinarny pamiętnik, zbiór przepisów, które są dla mnie bardzo ważne, a które powstały przez doświadczanie kuchni tu i tam. Są przepisy, które wyniosłam z domu, takie, do których stworzenia zainspirowały mnie podróże, są przepisy na śniadania i moje ulubione słodkości. Każdy przepis wiąże się z jakąś osobą, miejscem, wspomnieniem lub wydarzeniem, każde charakteryzuje inna historia. Przepisów i historii było w mojej głowie tak wiele, że gdybym miała więcej czasu książka byłaby zapewne dwa razy grubsza :).
Dziś mam dla Was mały przedsmak tego co w niej znajdziecie. Przepis, który nam się w druku nie zmieścił, którym niniejszym się dziś z Wami dzielę.
Dodam, że autorką fotografii do moich Opowieści jest Natalia Nowak-Bratek, którą większość z Was na pewno zna z charakterystycznych stylizacji i zdjęć, które publikuje na swoim blogu KREW I MLEKO lub choćby z miesięcznika Kuchnia. Ja miałam to szczęście, że zgodziła się pracować ze mną i w dzięki niej Opowieści są takie smaczne i piękne :)
FOT. NATALIA NOWAK-BRATEK (http://krewimleko.wordpress.com) |
Ucierane ciasto potrójnie jabłkowe
Zawsze chciałam zrobić ciasto na wskroś jabłkowe, które byłoby
słodkim hołdem złożonym moim ukochanym owocom. Metodą prób, błędów i drobnych
modyfikacji ucierałam, mieszałam i smażyłam, aż dopracowałam poniższy przepis,
który aż kipi od jabłek. Bazą wypieku jest korzenny, jabłkowy mus, ale poza nim
dorzuciłam też surowe plastry jabłek, które skarmelizowane na maśle, apetycznie dekorują całość. Jakby tego było mało, przerobiłam cydr
na bajecznie jabłkowy karmel, którym polewam ciepłe ciasto tuż przed podaniem.
CIASTO:
¾ szklanki musu
jabłkowego*
1 szklanka mąki
½ szklanki cukru
1/3 szklanki oleju
1 jajko
1 łyżeczka cynamonu
szczypta pieprzu
2 zmielone goździki
2 zmielone kulki ziela angielskiego
1 łyżka ekstraktu z wanilii (patrz str. 21) lub opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
szczypta soli
masło i bułka tarta do przygotowania formy
½ szklanki cukru
1/3 szklanki oleju
1 jajko
1 łyżeczka cynamonu
szczypta pieprzu
2 zmielone goździki
2 zmielone kulki ziela angielskiego
1 łyżka ekstraktu z wanilii (patrz str. 21) lub opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
szczypta soli
masło i bułka tarta do przygotowania formy
KARMELIZOWANE JABŁKO:
1 jabłko
1 łyżka masła
1 łyżka cukru
CYDROWY KARMEL:
1 l cydru
1 łyżka masła
Piekarnik rozgrzej do 175°C. Podłużną formę do pieczenia
o długości cm wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą.
Żeby zrobić karmel zagotuj cydr i gotuj go, aż
zredukuje swoją objętość do około ½ szklanki. Syrop powinien być wtedy dosyć
gęsty, wówczas wmieszaj masło i podgrzewaj karmel jeszcze kilka minut. Zdejmij
z ognia, przelej do słoiczka i odstaw do ostygnięcia. Gotowy karmel znacznie
zgęstnieje. Ma on kwaskowy, mocno jabłkowy smak, który świetnie pasuje do
słodkich, nie tylko jesiennych wypieków.
Jabłko pokrój na plasterki. Skarmelizuj na maśle rozpuszczonym z cukrem, tak by otoczył je gesty syrop, pilnując jednak by się nie rozpadły.
Suche składniki wymieszaj. Jajko utrzyj z cukrem na
białą, puszystą masę. Dodaj mus jabłkowy, olej oraz ekstrakt waniliowy i
dokładnie wymieszaj. Następnie delikatnie i powoli
wmieszaj suche składniki. Ciasto przelej do przygotowanej formy. Ciasto wstaw do piekarnika na 45 minut,
do momentu kiedy patyczek wbity w cisto będzie całkiem suchy. Ciasto lekko
ostudź a następnie wyjmij z formy szybko ją odwracając. Podawaj z karmelizowanymi jabłkami, posypane cukrem
pudrem lub polane łyżeczką cydrowego karmelu.
* Jesienią w lodówce zawsze trzymam porcję musu
jabłkowego, którym smaruję kromki ciepłego chleba z masłem lub dodaję do naleśników
lub porannej owsianki. Taki mus możesz też zapasteryzować i przechować w
spiżarni, by posmarować nim świąteczny piernik lub upiec jabłkowe ciasto kiedy
tylko przyjdzie Ci na nie ochota.
MUS (MASŁO) JABŁKOWY
SKŁADNIKI:
2 kg jabłek
cukier (ilość
zależy od rodzaju i słodyczy jabłek jakich użyjesz)
przyprawy (w
zależności od upodobań, ja zawsze dodaję cynamon, gałkę muszkatołową, zmielone
ziele angielskie, goździki i imbir)
Jabłka obierz i pokrój w kawałki, zasyp cukrem i dodaj
przyprawy. Smaż na wolnym ogniu aż jabłka rozpadną się do konsystencji gęstego
musu, około 10-12 godzin. Najlepiej smażyć jabłka po kilka godzin przez 2-3
dni.
Rozpieszczasz jabłkami. Zapisuje bo teraz rozmyślam i próbuje ciasta z makiem .... bo przecież święta tuż tuż. Ale ale przecież dojadłam dziś makowiec z jabłkami. Czyli jestem w temacie :-)
OdpowiedzUsuńZażyczyłam sobie Twoje Kulinarne Opowieści na Gwiazdkę. Czekam z niecierpliwością na prezent :)
OdpowiedzUsuńSerdecznie Ci gratuluje wygranej! Zasłużyłaś :)
OdpowiedzUsuńJa również jestem miłośniczką literatury kulinarnej i Twoją książkę umieściłam na liście życzeń na Gwiazdkę :)
A co do ciasta... kocham jabłka, jednak nie wiem czemu cydr kojarzy mi się z zapachem żelatyny. Wszyscy się temu dziwią ;) Czas się chyba do niego przekonać
Ola
Kupię Twoje Kulinarne Opowieści z pewnością. Jestem zachwycona Twoim stylem pisania, który niesie w sobie lekkość, pasję, smak i zapach miejsc i dań które opisujesz...niesamowite !! Jestem Twoją nową fanką :-) pozdrawiam serdecznie MagdaM
OdpowiedzUsuńSmacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńCiesz się że wreszcie trafiłam na Twojego bloga. Od początku kibicowałam Ci w programie, dla mnie byłaś numerem jeden już od pierwszych odcinków. Blog jest fantastyczny. dużo fajnych przepisów i zachwycające fotki. Oby tak dalej :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam jabłka i czasem jak już popełniam ciasto to właśnie z jabłkami wygrywa :)
OdpowiedzUsuńAle Twoje to już majstersztyk
Dominika gratuluję wygranej w Masterchef!!!byłaś fantastyczna i trzymałam za ciebie kciuki z całych sił. Pewnie słyszałaś to tysiące razy ale też powtórzę ze zdolniacha z ciebie!!Twój blog odkryłam dopiero niedawno ale napewno będę częstym gościem! Nie mogę się też doczekać aż kupię sobie twoja książkę tak więc przy najbliższej wizycie w Polsce to będzie misja numer 1 😉😜 co do ciasta Napewno się znajdzie na świątecznym stole i już jutro zabieram się za przygotowanie musu😉. Pozdrawiam 👍😊
OdpowiedzUsuńDominiko, raz jeszcze tutaj gratuluję! Książka na pewno "wyląduje" na półce w mojej kuchni :-)))))
OdpowiedzUsuńJabłka pachną przez monitor ... zapisuję do ulubionych, w pierwszej wolnej chwili - piekę :))
OdpowiedzUsuńZ całego serca gratuluję wygranej; kibicowałam Tobie od samego początku - dla mnie byłaś Masterchefem od pierwszego odcinka. A Twoja książka, to moja obowiązkowa lektura w okresie świątecznym.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko
Maria
Bardzo się cieszę, że to Ty wygrałaś program. Kibicowałam ci od praktycznie od samego początku. Po emisji finałowego odcinka zamówiłam Twoją książkę, dziś ją dostałam i z niej dowiedziałam się o blogu.
OdpowiedzUsuńŻyczę ci wspaniałej kulinarnej przyszłości. Gratuluję Dominiko!
Pozdrawiam serdecznie.
Emilka
Jakiej długości powinna być foremka?
OdpowiedzUsuńSpojrzałam na zdjęcia pani Natalii, są rzeczywiście bardzo ładne. Mam tylko nadzieję, że w pani książce nie będzie kretyńskich "dekorów" po angielsku w stylu: with love, sweet home czy for you w tle, bo niestety widziałam takie w stylizacjach pani Natalii. To jakaś koszmarna, pretensjonalna plaga, chyba lepiej byłoby chociażby po tajsku czy w głagolicy, bo literki ładniejsze. Pozdrawiam serdecznie obie utalentowane panie :-)
OdpowiedzUsuńGratuluję! Należało się : ) Skosiła Pani konkurencję jak Mietek chwasty :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
na formę o jakiej długości jest to ciasto?
OdpowiedzUsuńKeksówka o wymiarach 8x16 cm :)
Usuń