6 stycznia 2015

Na dobry początek. Koktajl owsiany z pieczonym jabłkiem i suszoną węgierką.

Chodził mi po głowie pomysł, by pielęgnować zapoczątkowaną rok temu tradycję i każdy pierwszy post w nowym roku rozpoczynać sernikiem ale uległam poświątecznej potrzebie jedzenia czegoś zdrowego i Nowy Rok na Bezdrożach rozpoczynam owsianką. Żeby nie było, sernik też upiekłam. Wskoczy na Bezdroża zaraz po owsiance ;)


Płatki owsiane to produkt niezwykle pojemny w kontekście kulinarnego wykorzystania, szczególnie   o poranku. Dla przykładu można po prostu ugotować je z wodą i mlekiem i kombinując po drodze z dodatkami stworzyć tysiąc odmian owsianki, można na noc zalać je sokiem jabłkowym lub pomarańczowym i zjeść rano z świeżymi owocami i naturalnym jogurtem. Od czasu do czasu, w ramach porannej rozpusty, warto zmiksować je z kefirem i z powstałego ciasta usmażyć owsiane racuszki albo iść na całość i zamknąć pod owsianą kruszonką ulubione owoce. Nie wspomniałam jeszcze o owsianych batonach z daktylami i ulubionymi ziarnami albo o pysznych, chrupiących ciasteczkach owsianych, które bardziej niż na śniadanie sprawdzą się w roli zdrowego deseru. Dzisiaj do kolekcji z przyjemnością dodaję owsiany koktajl. 

Same płatki owsiane, zmiksowane z mlekiem lub sokiem świeżo wyciśniętym z jabłek, smakują nieźle ale nie ma się co oszukiwać, nie jest to smak zwalający z nóg. Natomiast kiedy dorzuci się do koktajlu jabłko, koniecznie upieczone i trochę suszonych węgierek, o niebo w gębie jest już o wiele łatwiej. 


Koktajl owsiany z pieczonym jabłkiem i suszonymi węgierkami 
2 porcje

50 g płatków owsianych
250 ml soku świeżo wyciśniętego z jabłek
5 suszonych węgierek
1 jabłko
szczypta cynamonu
mleko owsiane lub inne roślinne 

Jabłko podziel na ćwiartki i usuń gniazdo nasienne. Piecz 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200. 
Płatki i śliwki zalej sokiem jabłkowym i odstaw na kilka godzin lub na noc. Dodaj cynamon i upieczone jabłko, dolej trochę mleka i zmiksuj całość blenderem. Gęstość koktajlu reguluj dolewając tyle mleka, by uzyskać ulubioną konsystencję.

Smacznego, zdrowego śniadania!

6 komentarzy:

  1. pysznie i jak aromatycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł. Sama nie lubię owsianki i zawsze kombinuję z płatkami owsianymi-zazwyczaj jem je w postaci placuszków lub ciastek. Muszę wypróbować ten koktajl :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj! Ciekawa jestem reakcji osoby anty-owsiankowej :)

      Usuń
  3. Jak przeczytałam przepis to, aż mi się zachciało tej owsianki(:

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam płatki jednak w tej odsłonie to mój debiut. Mleczne płatki, pachnąca dymem śliwka i słodkie jabłko...mmm przetestowałam i też ZACHĘCAM!!!

    OdpowiedzUsuń