2 kwietnia 2015

Tatar ze śledzia z jabłkiem i burakiem

Wiem już na pewno, że jeden z celów na ten rok pozostanie poza moim zasięgiem. Przy obecnym stanie mojego kalendarza nie jestem w stanie publikować dwóch postów tygodniowo, a jak wielu z Was pewnie zauważyło, ciężko mi opublikować nawet jeden. Nie czuję się z tym najlepiej, bo Bezdroża są dla mnie bardzo ważne ale lubię pracować, a dodatkowo komfort łączenia pracy z tym co się lubi sprawia, że biorę na siebie dosyć sporo. Cierpi na tym M, mój dom, biblioteka kulinarna oraz blog. Na szczęście powoli stabilizuję rozkład zajęć i nie zamierzam opuszczać Bezdroży na tak długo, jak zdarzało mi się to w ostatnim czasie.


Z wymienionych wyżej względów moje Święta w tym roku też będą wyglądały trochę inaczej niż zwykle. Nie miałam czasu polować na dzikiego łososia toteż na moim Wielkanocnym stole zabraknie go w postaci mojego ukochanego gravlaxu (dla zainteresowanych przepis na gravlax). Co więcej nie ususzyłam planowanego od pół roku półgęska, ani nawet nie zamarynowałam śledzi! Wiem, chwalić się nie ma czym, ale za to, by nadrobić śledziowe zaległości, na konkurs z BONAMI wymyśliłam przepis na szybki tatar. Przepis sprawdziłam na własnym i nie tylko podniebieniu i wiem, że przyda mi się na pewno. Co więcej moja ekspresowa receptura w konkursie uzyskała największą liczbę głosów, co pozwolę sobie zinterpretować na korzyć jej użyteczności. Dodając założenie, że wśród Was zapewne znajdą się równie zabiegani co ja, wierzę, że przepis przyda się i Wam :)



Tatar ze śledzia z jabłkiem, ogórkiem na carpaccio z buraka 
4 porcje

4 solone filety śledziowe
1 twarde, kwasowe jabłko (najlepiej granny smith)
1 czerwona cebula
1 łyżeczka tartego chrzanu
2 małe buraki
4 łyżki oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia
1/2 zielonego ogórka
1 łyżka octu jabłkowego
½ łyżeczki miodu
4 łyżeczki kwaśnej śmietany
świeżo mielony, czarny pieprz
sól

Śledzie namocz przez kilka godzin w misce lodowatej wody (ja upodobałam sobie ostatnio miski z super praktycznego zestawu Nest, dostępnego w sklepie Bonami), co najmniej trzy razy ją zmieniając. Osusz papierowym ręcznikiem.

Buraki wyszoruj, zawiń w folię i upiecz do miękkości (potrwa to około 60 minut w 180 st.). Wystudź.

Buraki pokrój w cieniutkie plastry, przełóż do miski i wymieszaj delikatnie z octem jabłkowym, miodem i odrobiną świeżo zmielonego pieprzu.

Ogórek umyj (nie obieraj), podziel na ćwiartki i usuń środkową część z pestkami. Resztę pokrój w drobną kostkę. Jabłko umyj (nie obieraj), podziel na ćwiartki, usuń miąższ i pokrój w kosteczkę jak ogórka. Cebulę drobno posiekaj. Śledzie pokrój w kostkę odrobinę większą niż warzywa i jabłko. W dużej misie wymieszaj razem śledzie, ogórek, jabłko i cebulę. Dodaj chrzan, olej i sporo świeżego pieprzu. Połącz wszystkie składniki i w razie potrzeby dopraw tatar solą. Odstaw do lodówki na 30 minut. Podawaj z kromką pumpernikla, na plasterkach buraków z łyżeczką kwaśnej śmietany. 


Smacznego!

4 komentarze:

  1. Uwielbiam śledzie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Na Wielkanoc zdecydowanie nie gustuję w śledziach ...co nie zmienia faktu, że je uwielbiam...więc zaraz po świętach zrobię i zjem z przyjemnością !

    OdpowiedzUsuń
  3. wspaniale wygląda ten śledziowy tatar, muszę sobie zrobić taką małą porcję, niestety reszta domowników unika śledzi :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetnie przedstawiony przepis, na pewno także go wypróbuje. Dekoracja tatara widzę że bardzo się liczy, ładne udekorowanie całej potrawy na talerzu zawsze będzie lepiej smakowało, bo w końcu je też się oczami :-). Wiele osób robi prawdziwie arcydzieła dekoracji, mi niestety nie zawsze się udaje. Robię czasami taki prosty http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-tatar/ ale zawsze skuszę się na coś lepszego. Dziękuję jeszcze raz za wspaniały wpis.

    OdpowiedzUsuń