Natomiast to co ułożysz na pizzy zależy już wyłącznie od Ciebie lub aktualnej zawartości Twojej lodówki. U mnie najbardziej sprawdza się gęsty sos z pieczonych pomidorów w połączeniu z mozarellą albo ricottą. Bardzo lubię też zapiekać pizzę z serem z niebieską pleśnią i prostą konfiturą z czerwonej cebuli z tymiankiem. Hitem poprzedniego lata była wersja z ziemniakami i kwaśną śmietaną, a aktualnie rozmyślam czy, by na pizzy nie zapiec dyni z sosem pomidorowym, albo bakłażanów z papryką...
PIZZA NA SPODZIE Z KALAFIORA
4 – 6 porcji
20 minut + 50 minut pieczenia
SKŁADNIKI:
· 1 główka kalafiora
· 40 g mielonego siemienia lnianego
· 100 g mąki migdałowej lub mielonych ziaren słonecznika
· 4 średnie ziemniaki
· 2 łyżki creme fraiche, kwaśnej śmietany lub serka śmietankowego (np. Bieluch)
· 2 łyżki posiekanego szczypiorku lub koperku
· sól
· świeżo mielony czarny pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Kalafior obierz z zewnętrznych liści i umyj. Różyczki zetrzyj na tarce o grubych oczkach lub rozdrobnij robotem kuchennym do konsystencji ziarenek ryżu. Nie ścieraj grubych pędów, zostaw je do wywaru lub zupy. Kalafior posyp solą i odstaw, by puścił sok.
W międzyczasie wyszoruj ziemniaki, nie obieraj ich. Zalej warzywa zimną wodą, posól i zagotuj. Gotuj 10 minut po czym odcedź i wystudź. Następnie pokrój w cieniutkie plasterki i wymieszaj z olejem. Dopraw solą oraz pieprzem.
Piekarnik rozgrzej do 250°C. Przygotuj dużą blachę i wyłóż ją papierem do wypieków.
Kalafior odciśnij w dłoniach z nadmiaru soku i połącz z siemieniem i mielonym słonecznikiem. Powinno powstać gęste, lepiące ciasto. Z ciasta na przygotowanej wcześniej blasze uformuj okrąg o grubości 1 – 1 ½ cm. Gdyby ciasto było zbyt lepiące możesz podsypać pod spód łyżkę kaszy manny. Przygotowaną pizzę wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz 30 minut do zrumienienia brzegów. Wtedy posmaruj gorące ciasto śmietaną, a na wierzchu ułóż plasterki ziemniaków. Wstaw blachę z powrotem do piekarnika na 20 minut, aż ziemniaki się zarumienią.
Gorącą pizzę podawaj z posiekanym szczypiorkiem bądź koperkiem.
Smacznego!
Przepis powstał w ramach kampanii Pora Na Pomidora, finansowanej ze środków Funduszu Promocji warzyw i Owoców
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz