27 października 2016

PIZZA NA SPODZIE Z KALAFIORA

Pizzę na spodzie z kalafiora robię od dobrych kilku lat i niemal za każdym razem przepis ewoluuje. Najpierw przygotowywałam ciasto z płatkami owsianymi, rozdrobnionymi tak, by w połączeniu ze startym do wielkości ziarenek ryżu kalafiorem tworzyły lepką ale zwartą całość. Czasem, by lepiej "skleić" wszystkie składniki dodawałam do ciasta jajko, podsypując je mąką migdałową lub zmielonymi ziarnami słonecznika. W kolejnym etapie podpatrzywszy trik u koleżanki zaczęłam zastępować jajko zmielonym siemieniem, które skleja je perfekcyjnie. Obecne dodaję do ciasta sporo zmielonych migdałów, by było bardziej chrupkie. Przepis, który znajdziesz pod spodem jest wypadkową dotychczasowych eksperymentów i pewnie wciąż będzie się zmieniał, bo choć pizza jest zwarta, nie kruszy się i ładnie zastyga pozwalając na jedzenie jej także na zimno (polecam spakować kiedyś do szkoły lub pracy na drugie śniadanie) to jak znam siebie, trochę jeszcze pokombinuję.

Natomiast to co ułożysz na pizzy zależy już wyłącznie od Ciebie lub aktualnej zawartości Twojej lodówki. U mnie najbardziej sprawdza się gęsty sos z pieczonych pomidorów w połączeniu z mozarellą albo ricottą. Bardzo lubię też zapiekać pizzę z serem z niebieską pleśnią i prostą konfiturą z czerwonej cebuli z tymiankiem. Hitem poprzedniego lata była wersja z ziemniakami i kwaśną śmietaną, a aktualnie rozmyślam czy, by na pizzy nie zapiec dyni z sosem pomidorowym, albo bakłażanów z papryką...



PIZZA NA SPODZIE Z KALAFIORA

4 – 6 porcji
20 minut + 50 minut pieczenia

SKŁADNIKI:

·      1 główka kalafiora
·      40 g mielonego siemienia lnianego
·      100 g mąki migdałowej lub mielonych ziaren słonecznika
·      4 średnie ziemniaki
·      2 łyżki creme fraiche, kwaśnej śmietany lub serka śmietankowego (np. Bieluch)
·      2 łyżki posiekanego szczypiorku lub koperku
·      sól
·      świeżo mielony czarny pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Kalafior obierz z zewnętrznych liści i umyj. Różyczki zetrzyj na tarce o grubych oczkach lub rozdrobnij robotem kuchennym do konsystencji ziarenek ryżu. Nie ścieraj grubych pędów, zostaw je do wywaru lub zupy. Kalafior posyp solą i odstaw, by puścił sok.  

W międzyczasie wyszoruj ziemniaki, nie obieraj ich. Zalej warzywa zimną wodą, posól i zagotuj. Gotuj 10 minut po czym odcedź i wystudź. Następnie pokrój w cieniutkie plasterki i wymieszaj z olejem. Dopraw solą oraz pieprzem. 

Piekarnik rozgrzej do 250°C. Przygotuj dużą blachę i wyłóż ją papierem do wypieków.

Kalafior odciśnij w dłoniach z nadmiaru soku i połącz z siemieniem i mielonym słonecznikiem. Powinno powstać gęste, lepiące ciasto. Z ciasta na przygotowanej wcześniej blasze uformuj okrąg o grubości 1 – 1 ½ cm. Gdyby ciasto było zbyt lepiące możesz podsypać pod spód łyżkę kaszy manny. Przygotowaną pizzę wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz 30 minut do zrumienienia brzegów. Wtedy posmaruj gorące ciasto śmietaną, a na wierzchu ułóż plasterki ziemniaków. Wstaw blachę z powrotem do piekarnika na 20 minut, aż ziemniaki się zarumienią. 

Gorącą pizzę podawaj z posiekanym szczypiorkiem bądź koperkiem. 

Smacznego!

Przepis powstał w ramach kampanii Pora Na Pomidora, finansowanej ze środków Funduszu Promocji warzyw i Owoców

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza