28 października 2016

Szaksusz idealna

Szakszuka, czyli jajka gotowane w gęstym sosie z pomidorów i papryki to mój sobotni rytuał. To śniadanie, którym rozpieszczam siebie i swoją rodzinę. Lubię częstować nią gości, podając na sobotnie lub niedzielne późne śniadanie, mając pewność, że wszystkim posmakuje. Szakszuka w ten sposób stała się ulubionym daniem mojego dwunastoletniego brata, który goszcząc u mnie domaga się jej regularnie, a w domu rodzinnym powoli sam próbuje swoich sił w kuchni. Mikołaj lubi szakszukę wyłącznie na pomidorach i tę wersję polecałbym dla najmłodszych. Proponuję także przygotować ją w wersji łagodniejszej, bez dodatku ostrej papryczki. 


SZAKSZUKA, CZYLI JAJKA W AROMATYCZNYM SOSIE POMIDOROWYM

4 porcje
Czas przygotowania: 40 minut

SKŁADNIKI:

·      2 łyżki oleju rzepakowego
·      1 mała cebula
·      4 ząbki czosnku
·      1 czerwona papryka
·      1 łyżeczka ziaren kminu rzymskiego
·      1 łyżeczka ziaren kolendry
·      5 dojrzałych pomidorów
·      4 jajka
·      1 pęczek natki pietruszki
·      sól
·      świeżo mielony czarny pieprz

Na głębokiej patelni rozgrzej olej i zeszklij posiekaną drobno cebulę. Czosnek także posiekaj i rozetrzyj końcem noża, a następnie wrzuć na patelnię i podgrzewaj aż zacznie pachnieć, pilnując, by się nie przypalił.

Paprykę umyj, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w drobną kostkę. Dodaj na patelnię razem ze szczypta soli i powoli smaż aż zmięknie.

Kmin i kolendrę upraż na suchej patelni i utrzyj w moździerzu, dodaj przyprawy na patelnię i smaż razem z warzywami około minuty.

Pomidory sparz, obierz ze skóry i posiekaj. Wrzuć na patelnię i duś tak długo, aż sos zgęstnieje, wtedy dopraw sos solą i pieprzem. Łyżką zrób w sosie małe zagłębienie i wbij w nie jajko. Jajka rozmieść równomiernie w sosie, by każde otoczone było warstwą sosu, delikatnie je posól i popieprz. Jeśli używasz koziego serka rozkrusz go między jajkami. Patelnię przykryj przykrywką i podgrzewaj sos do momentu, gdy białka się zetną ale żółtka jajek pozostaną płynne. Jajka nakładaj do miseczek łyżką cedzakową z porcją sosu. Danie podawaj posypane grubo posiekaną natką, z kromką tostowanego chleba, którym wybierzesz resztki sosu z miseczki.

Smacznego!

Przepis powstał w ramach kampanii Pora Na Pomidora, której działania sfinansowane są ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz