19 stycznia 2015

Gryczanka z owocami leśnymi

Nie robię noworocznych postanowień. Jednak M zapisując cele na bieżący rok w smartfonowym notatniku zmusił mnie poniekąd do poczynienia stosownych zapisków w swoim własnym, papierowym kajecie. Niniejszym, przyznaję się do dwóch pozycji. Zapisałam więc, że przebiegnę 1 000 km, zrobię kilka rzeczy, o których nie napiszę, żeby nie zapeszać oraz będę regularnie ublikować posty. Z średniej, do której się zobowiązałam wynika, że mam w plecy co najmniej trzy wpisy toteż spieszę czym prędzej nadrabiać zaległości. 


Przepis na nocną gryczankę podawałam już w wersji letniej, malinowej (klik) oraz jesiennej, czekoladowej (klik). Dziś, zgodnie z kolejnością podam przepis na wersję zimową z owocami leśnymi i podkręcającym procesy trawienne błonnikiem. Uwaga! Możecie przygotowywać ją także w innej porze roku :)


GRYCZANKA Z OWOCAMI LEŚNYMI
2 PORCJE

60 g kaszy gryczanej niepalonej
1 łyżka octu
20 g otrębów pszennych
200 g mieszanych owoców leśnych (rozmrożonych lub świeżych)
200 ml mleka owsianego
1 łyżka ekstraktu z wanilii
1-2 łyżki miodu (opcjonalnie)

Kaszę gryczaną zalej wodą z octem i odstaw na noc. Rano dokładnie przepłucz i zmiksuj z pozostałymi składnikami.

Smacznego, zdrowego śniadania!

11 komentarzy:

  1. Wygląda magicznie :) Nigdy nie jadłam gryczanki, ale Twoje zdjęcia zachęcają do wypróbowania przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. krem z surowej kaszy gryczanej to jeden z moich ulubionych pomysłów na śniadanie! i przyjemnie jest tak zimą (choć za oknem wygląda to nieco inaczej :D) wyciągnąć letnie owoce i już rankiem rozkoszować się tym smakiem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja robię często koktajl na bazie moczonej kaszy gryczanej (jedyna opcja na przemycenie kaszy mojemu Mężowi):-)

    OdpowiedzUsuń
  4. To samo robie z jaglanką ale gotowaną :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo podoba mi się Twoje ostatnie postanowienie !

    OdpowiedzUsuń
  6. Kaszę taką surową dajemy? Czy tą kaszę rano należy wysuszyć bo ciężko będzie zmiksować ją mokrą? Przepis i zdjęcie smakowite bardzo!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie namoczona miksuje się łatwo, niemal rozpada się w palcach. Nie suszymy!

      Usuń
    2. Dziękuje. Przepis do wypróbowania bo na pewno smakowity.

      Usuń
  7. Gryczanka rewelacyjna, już wypróbowna przez mnie. Jest bardzo syta a zarazem pyszna. Czy mleko owsiane robisz sama, jeżeli tak to czy mogłabyś zrobić wpis na ten temat oraz może o innych mlekach roślinnych. Byłabym wdzięczna za taki wpis. Pozdrawiam Cię bardzo ciepło w ten śnieżny dzień:)))

    OdpowiedzUsuń