11 marca 2014

Pochwała prostoty. Kiszona kapusta w surówce.

Wiem, wiem. Powinnam rozpisywać się o tęsknocie za młodą kapustą, wyczekiwać pierwszej, tegorocznej rzodkiewki, wpatrywać się codziennie w uprawę rzeżuchy i planować plantację kiełków. Nie będę! Oczywiście ucieszę się niezmiernie, gdy wiosna zagości już na moim talerzu. Rzeżuchę wysiałam, hoduję też kiełki, chętnie schrupałabym młodą marchewkę ale spokojnie zaczekam aż ta dojrzeje sobie zgodnie z rytmem natury, zajadając się tymczasem chrupiącą kapustą kiszoną. Odwiedzając ostatnio dom rodzinny, zajrzałam jak zwykle do maminej spiżarni i wypatrzyłam  tam ostatnie słoiki z tym kwaśnym przysmakiem. Niczym Sherlock wydedukowałam, że skoro kapusta z beczki została przeniesiona do słoików, to zapewne nie ma jej już w spiżarni zbyt wiele. Ostatnim odruchem przyzwoitości zapytałam czy mogę sobie zabrać chociaż dwa słoiki, mając ogromny apetyt na zwykłą surówkę. Ostatecznie surówki zrobiłam dwie, jedną w wersji standardowej z tartą marchwią, jabłkiem i cebulą, drugą, eksperymentalną z żurawiną. Do tej drugiej zainspirowała mnie mama, która do kapusty, jeszcze przed ukiszeniem wrzuca garść żurawin. Pomyślałam sobie, że połączenie posiekanej, kiszonej kapusty z łyżką konfitury z żurawin może smakować całkiem nieźle. Nic mi nie wiadomo, czy ktoś przede mną wpadł na ten pomysł, nieskromnie więc powiem, że wymyśliłam najlepszą surówkę z kiszonej kapusty, jaką do tej pory jadłam. Zamierzam ją skonsumować na kolację w towarzystwie białej ryby, smażonej na maśle. O ile do kolacji dotrwa… Na szczęście zostało mi jeszcze pół słoika kapusty kiszonej.


SURÓWKA Z KISZONEJ KAPUSTY Z ŻURAWINĄ
  • 3 garście kiszonej kapusty, odciśniętej i posiekanej
  • 1/2 małej cebuli, posiekanej
  • 2 łyżki konfitury z żurawin (użyłam domowej konfitury z żurawin z gruszką)
  • 2-3 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia
Wszystkie składniki wymieszać i odstawić do przegryzienia na minimum godzinę.

2 komentarze:

  1. Zaciekawiłmnie dodatek żurawiny do surówki z kiszonej kapusty - muszę spróbować tego połączenia. Kiedyś dodałam eksperymentalnie garść suszonej żurawiny do bigosu i dobrze się w tym daniu sprawdziła.

    OdpowiedzUsuń
  2. zainspirowana kapustą z żurawiną serwuję ją dziś na obiad jako dodatek ...oczywiście do ryby !

    OdpowiedzUsuń