3 marca 2014

Wegetariańskie przyzwyczajenia. Stek z kalafiora.

Zanim dokończę relację z miesiąca w Indiach muszę pochwalić się tym przepisem. Jest idealny. Lekki, sycący, zdrowy i przy tym wszystkim bardzo smaczny. 

Pieczonego kalafiora pokochałam już jakiś czas temu i często uroczo zarumienione różyczki wykorzystuję w przeróżnych sałatkach, lubię też kalafiorowe puree, a gdy przed zmiksowaniem kalafiorowi pozwolimy lekko się podpiec, puree nabiera cudownego aromatu. Pomysł na stek zaczerpnęłam z food52, wzbogaciłam go o jajko w koszulce, kolendrę i różowy pieprz oraz doprawiłam po swojemu, inspirację czerpiąc z ostatniej podróży. Wyszło wegetariańskie danie, które posmakuje niejednemu mięsożercy a i wyglądem nie ustąpi bardziej wyszukanym formom steku. 





STEK Z KALAFIORA Z JAJKIEM W KOSZULCE
2 PORCJE
  • 1 kalafior
  • 100 ml mleka kokosowego
  • 2 jajka
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • oliwa z oliwek
  • 1/2 pęczka kolendry
  • 1 łyżeczka indyjskiego curry
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • sól, do smaku
  • 1 łyżeczka różowego pieprzu
  • 1 łyżeczka uprażonego kuminu (opcjonalnie ale zachęcam)
Kalafior umyć i ze środkowej części wyciąć dwa steki o grubości 2 cm (lub grubsze, tak by stanowiły całość). 2 łyżki oliwy wymieszać z curry i posmarować nią steki z obydwu stron. Ułożyć je na blasze i piec 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200ºC aż ładnie zbrązowieją na brzegach. W międzyczasie przygotować puree. Pozostałe różyczki kalafiora zalać mlekiem kokosowym i 100 ml wody, dodać sól i kurkumę i dusić pod przykryciem do miękkości. Zmiksować. Przygotować jajka w koszulce. W tym celu zagotować wodę z łyżką białego octu winnego. Garnek z wrzątkiem odstawić z ognia, za pomocą łyżki zrobić w nim wir i w jego środek przelać jajko z niewielkiej miseczki. Gotować 3-4 minuty tak, by żółtko pozostało płynne. 

Na talerzach ułożyć puree, następnie steki, a na nich po jajku w koszulce. Całość skropić oliwą, posypać rozkruszonym w moździerzu, różowym pieprzem, uprażonym kuminem i posiekaną kolendrą.

Smacznego!

1 komentarz: