Muszę się pochwalić, że słój z kaszą jaglaną uzupełniałam regularnie zanim nastąpił bezglutenowy BUM, którego sama padłam ofiarą, przyznam się bez bicia. Opierałam się długo, tłumacząc sobie, że moja miłość do pęczaku i płatków orkiszowych nie może być bezpodstawna, nie mówiąc już o uczuciach jakie targają mną, gdy maczam bagietkę w oliwie. Masakrowana potworną ilością bezglutenowych przepisów na mojej liście czytelniczej blogera uległam i aktualnie jestem w fazie bezglutenowego testu. Wielki finał planuję na piątek i wtedy, o ile nie padnę rażona pszenicą, podzielę się z wami elektryzującą informacją na temat mojej relacji z glutenem. Po cichu liczę, że w głębi duszy się lubimy ale przyznam, że bezglutenowa dieta wybitnie mi służy. Czuję się lekko i bardzo przyjemnie. Mam dużo energii, powoli zwiększam biegowe dystanse, choć po zimowej przerwie, pierwsze pięć kilometrów było drogą przez mękę, w sensie zarówno fizycznym jak i psychicznym. Teraz jestem w stanie spokojnie przebiec dwa razy tyle. Innym plusem testu jest poznawanie mnóstwa nowych, bezglutenowych przepisów, z których całkiem spora ilość jest po prostu wyśmienita. Tak jak dzisiejsze jaglane racuchy. Nie za duże, pulchne, orzechowe i słodkie od kaszy. Podane z chrupiącym boczkiem i syropem klonowym są istną bezglutenową rozpustą.
Racuchy jaglane (pankejki) z boczkiem i syropem klonowym
przepis inspirowany propozycją Marka
- 300 g ugotowanej kaszy jaglanej
- 120 g płatków owsianych
- 1/2 szklanki mleka (u mnie mleko owsiane)
- szczypta soli
- 1 łyżka miodu
- 2 jajka
- olej kokosowy do smażenia (można użyć masła klarowanego)
- 2 plastry boczku, usmażone na chrupko i odsączone na papierowym ręczniku
- syrop klonowy
Kaszę i płatki zmiksować z mlekiem, jajkami, solą i miodem. Z ciasta formować racuszki i smażyć je na rozgrzanym tłuszczu z obydwu stron, na rumiano. W razie potrzeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawać posypane boczkiem i skropione syropem klonowym.
rewelacyjny przepis. zapisuję:) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńKoniecznie spróbuj, placuszki są wspaniałe!
Usuńśliczne zdjęcie! mam ochotę na takie placuszki.
OdpowiedzUsuńSerdecznie zachęcam, są pyszne!
Usuń