20 maja 2014

Zwykły koktajl truskawkowy. Poradnik.


Porada będzie jedna. Z moich wieloletnich obserwacji wynika, że jest to porada bezcenna oraz niezbędna, by przygotować koktajl idealny, o odpowiadającej nam intensywności truskawkowego smaku. Planując przygotowanie zwykłego koktajlu truskawkowego na kwaśnym mleku, koniecznie należy zakupić dwa razy więcej truskawek niż planuje się zużyć do koktajlu. Dlaczego? A no dlatego, że przy płukaniu, a potem przy odszypułkowywaniu owoców tylko co druga truskawka trafi do zmiksowania, co druga trafi do buzi. Zaręczam. Ja robię tak zawsze i choćbym nie wiem jak się starała, jak przychodzi do miksowania, okazuje się, że truskawek została połowa… Potem jest już z górki. Wystarczy dolać schłodzone kwaśne mleko (ja zawsze do zwykłego koktajlu daję po równo kefiru i truskawek), dosłodzić według uznania i dokładnie zmiksować. 



2 komentarze:

  1. Hehe, to prawda z tą złotą tajemnicą przepisu na truskawkowy koktajl, też tak robię ^^

    OdpowiedzUsuń
  2. :) Podejrzewam, że robi tak każdy :) Warto to sobie uświadomić, nie trzeba wtedy latać dwa razy na targ :)

    OdpowiedzUsuń