9 lutego 2013

Idę w gości. Śnieżne ciasteczka.

Otwieram oczy, za oknem iskrzy śnieg.
Piękne powitanie.


Wieczorem idę w gości. Upiekę ciastka. Je też obsypie śnieg.
Wyjmę moje Pudełko Ze Skarbami i ładnie je zapakuję.





 
Zaśnieżone ciasteczka czekoladowo - pomarańczowe 
znane szerzej jako popękane ciasteczka czekoladowe - oryginalny przepis tutaj
  • 85 g gorzkiej czekolady (może być z kawałkami pomarańczy, min 70 % kakao)
  • 2 łyżki masła
  • 85 g mąki pszennej
  • łyżka cukru
  • 1 jajko (w temperaturze pokojowej)
  • cukier puder (w roli śniegu do obtaczania)
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
Połamaną czekoladę i masło roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić do lekkiego wystudzenia. Jajko ubić z cukrem do białości. Wymieszać z ciepłą jeszcze, ale nie gorącą, masą czekoladową. Dodać skórkę pomarańczową. Następnie delikatnie wmieszać mąkę. Przygotowaną masę przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na minimum 2 godziny (można na całą noc).
Piekarnik rozgrzać do 160°C z funkcją termoobiegu.
Z masy formować małe kuleczki, obtaczać w cukrze pudrze, układać na blasze do pieczenia, lekko spłaszczając. Piec 15 minut. Po wystudzeniu można przechowywać do trzech dni.

W razie obdarowywania ciastkami najbliższych, zapakować wkładając całe serce!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz