28 października 2014

Pasztet z dyni i soczewicy


W oczekiwaniu na Festiwal Dyni nagotowałam tyle dyniowych przysmaków, że teraz nie wiem czy zdążę z publikacją postów :) Czym prędzej nadrabiam dwudniowe zaległości i z przyjemnością informuję, że przyszła kolej na dyniowy pasztet! Pierwszy taki pasztet upiekłam dla Magdy na Stragan, gdzie ponoć cieszył się wielkim zainteresowaniem, ku mojej uciesze. Nie ma przecież większej nagrody dla gotującego niż wyjedzony każdy okruszek z przygotowanej potrawy! A, że przy masowej produkcji pasztetów warzywnych poczyniłam morderstwo na piekarniku, na którego naprawę z żalem wciąż czekam, trudno. Najważniejsze, że pasztety sprzedały się w mgnieniu oka :)


Pasztet z soczewicy i dyni z chili i imbirem

1 szklanka ugotowanej, czerwonej soczewicy
2 szklanki dyni, startej na tarce o grubych oczkach
1 cebula
1 papryczka chili
2 cm korzeń imbiru
2 łyżeczki indyjskiego curry
4 łyżki masła lub oliwy
3 jajka
sól

Na maśle lub oliwie zeszklij posiekane drobno cebulę i chili. Dodaj imbir i dynię i smaż na wolnym ogniu aż dynia zmięknie. Dopraw warzywa solą i curry i wymieszaj z soczewicą. Gdy warzywa lekko przestygną, wmieszaj łyżką jajka i powstałą masę (będzie miała dosyć rzadką konsystencję) przelej do keksówki wysmarowanej masłem i obsypanej bułka tartą (jeśli chcesz, by pasztet był bezglutenowy, formę obsyp mąką ryżową lub inną bezglutenową). Piecz 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180ºC.


10 komentarzy:

  1. oj tak- to coś zdecydowanie dla mnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny przepis - muszę kiedyś taki pasztet zrobić, mógłby być fajnym posiłkiem do zabierania do pracy zamiast wędlin, na które ostatnio w ogóle nie mam ochoty. Czy dobrze rozumiem, że "szklanka soczewicy" to ilość tego produktu przed ugotowaniem? A tak w ogóle to fajna dyńka, jeszcze takiej chyba nie jadłam. Dominiko, wiesz może, jaki to gatunek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haniu-Kasiu, cieszę się, że spodobał Ci się mój pomysł. W kwestii dyni to okaz z odmiany ozdobnej :) Kupiłam w almie za 2 zł :)

      Usuń
  3. Aromatyczny, mięciutki i pełen smaku :). Jutro robie kolejny :).

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie wiem jak to się stało, ale popełniłam ten pasztecik - pyszny, ale nie taki jak na zdjęciu.
    Nie ma takiego ładnego koloru, jest trochę jaśniejszy, ale smak super .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kolor zależy od odmiany dyni jakiej użyjemy, najważniejsze, że smakował :)

      Usuń
    2. Teraz rozumiem, użyłam dyni piżmowej. Jak myślisz, który przepis powinnam wykorzystać jako następny? Myślałam o koktajlach z kaszy jaglanej.
      Ania

      Usuń
    3. Kasza jaglana w koktajlach jest świetna! Polecam tez nocną gryczankę oraz placuszki jaglane :)

      Usuń
  5. Chyba najlepszy pasztet warzywny, który zrobiłam: nie za suchy , dobrze doprawiony i ładnie wygląda
    Dziękuję :-) przepisuję do zeszyciku i zaczynam próbować inne Twoje przepisy

    OdpowiedzUsuń