Ostatnio jak wiadomo dążę do perfekcji w dziedzinie kruchych wypieków, jednak w ramach relaksu i dla urozmaicenia upiekłam ciasto, na które już dawno miałam ochotę. Wykonanie ciasta jest niewiarygodnie proste, w porównaniu z maltretowanym ostatnimi dniami kruchym to naprawdę pestka, szczególnie w kontekście późniejszej jego konsumpcji. Z kilku podstawowych składników, takich jak mąka, mleko, jajka, masło i cukier, niedbale zmieszanych, otrzymujemy trzy warstwy ciasta budyniowego i biszkoptowego zarazem. Smakuje bosko, bez udziwnień posypane cukrem pudrem i ozdobione świeżymi owocami. Choć ja na następny raz już planuję utopić w nim śliwki.
Magiczne ciasto budyniowe
źródło przepisu
- 113 g masła
- 480 ml pełnotłustego mleka
- 4 jajka, oddzielnie żółtka , oddzielnie białka
- 150 g cukru pudru
- 1 łyżka wody
- 115 g mąki
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- cukier puder i świeże owoce do podania
Piekarnik rozgrzać do 165ºC. Formę 20x20 cm wysmarować masłem. Masło roztopić, ostudzić. Mleko podgrzać, by było letnie. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem do białości. Do utartych żółtek dodać masło i łyżkę wody, dokładnie wymieszać i utrzeć do połączenia się składników. Wmieszać mąkę, a następnie mleko i ekstrakt, aż wszystko dokładnie się połączy. Na końcu dodać białka delikatnie mieszając, za każdym razem dodając do masy 1/3 białek. Wylać ciasto na wcześniej przygotowana blachę (ciasto będzie dosyć rzadkie). Piec 45-60 min do zezłocenia się powierzchni. Przed podaniem dokładnie wystudzić. Podawać posypane cukrem pudrem i ozdobione owocami.
robiłam też, mnie bardzo smakuje to ciasto
OdpowiedzUsuńTo jest nas dwie :)
UsuńTo ciasto kusi mnie już od dawna.
OdpowiedzUsuńMuszę wreszcie spróbować
Zachęcam. Mi posmakowało, choć sama zawsze wolałam wypieki innego typu, bardziej mięsiste ciasta czekoladowe albo bogate w owoce tarty. To ciasto ma swój wyjątkowy, budyniowy smak, który też jest wyjątkowy.
UsuńRobiłam to ciasto ze śliwkami właśnie.
OdpowiedzUsuńByło pysznie.
Twoje bardzo kusi - upiecz mnie!
Dominika, wielkie dzięki za ten przepis. Ciasto, a raczej deserek, jest super. Coś jak creme brulee, ale mniej kaloryczne i łatwiejsze. Zrobiłam dzisiaj i na pewno powtórzę: lekkie, gładkie, połączenie cieniutkiego biszkoptu z budyniem. Piekłam w silikonowej foremce, więc super odchodzi, ładnie się kroi, po prostu rewelacja.
OdpowiedzUsuń