19 września 2013

Magiczne ciasto budyniowe. Pestka.

Ostatnio jak wiadomo dążę do perfekcji w dziedzinie kruchych wypieków, jednak w ramach relaksu i dla urozmaicenia upiekłam ciasto, na które już dawno miałam ochotę. Wykonanie ciasta jest niewiarygodnie proste, w porównaniu z maltretowanym ostatnimi dniami kruchym to naprawdę pestka, szczególnie w kontekście późniejszej jego konsumpcji. Z kilku podstawowych składników, takich jak mąka, mleko, jajka, masło i cukier, niedbale zmieszanych, otrzymujemy trzy warstwy ciasta budyniowego i biszkoptowego zarazem. Smakuje bosko, bez udziwnień posypane cukrem pudrem i ozdobione świeżymi owocami. Choć ja na następny raz już planuję utopić w nim śliwki. 



Magiczne ciasto budyniowe
źródło przepisu
  • 113 g masła
  • 480 ml pełnotłustego mleka
  • 4 jajka, oddzielnie żółtka , oddzielnie białka
  • 150 g cukru pudru
  • 1 łyżka wody
  • 115 g mąki
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • cukier puder i świeże owoce do podania
Piekarnik rozgrzać do 165ºC. Formę 20x20 cm wysmarować masłem. Masło roztopić, ostudzić. Mleko podgrzać, by było letnie. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem do białości. Do utartych żółtek dodać masło i łyżkę wody, dokładnie wymieszać i utrzeć do połączenia się składników. Wmieszać mąkę, a następnie mleko i ekstrakt, aż wszystko dokładnie się połączy. Na końcu dodać białka delikatnie mieszając, za każdym razem dodając do masy 1/3 białek. Wylać ciasto na wcześniej przygotowana blachę (ciasto będzie dosyć rzadkie). Piec 45-60 min do zezłocenia się powierzchni. Przed podaniem dokładnie wystudzić. Podawać posypane cukrem pudrem i ozdobione owocami.

6 komentarzy:

  1. robiłam też, mnie bardzo smakuje to ciasto

    OdpowiedzUsuń
  2. To ciasto kusi mnie już od dawna.
    Muszę wreszcie spróbować

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam. Mi posmakowało, choć sama zawsze wolałam wypieki innego typu, bardziej mięsiste ciasta czekoladowe albo bogate w owoce tarty. To ciasto ma swój wyjątkowy, budyniowy smak, który też jest wyjątkowy.

      Usuń
  3. Robiłam to ciasto ze śliwkami właśnie.
    Było pysznie.
    Twoje bardzo kusi - upiecz mnie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Dominika, wielkie dzięki za ten przepis. Ciasto, a raczej deserek, jest super. Coś jak creme brulee, ale mniej kaloryczne i łatwiejsze. Zrobiłam dzisiaj i na pewno powtórzę: lekkie, gładkie, połączenie cieniutkiego biszkoptu z budyniem. Piekłam w silikonowej foremce, więc super odchodzi, ładnie się kroi, po prostu rewelacja.

    OdpowiedzUsuń