Jesień już na dobre zagościła za oknem, na straganach i w kuchniach. W mojej też. Umościła się wygodnie i udowadnia mi z uśmiechem, że nie mam co tęsknić za słodkim, owocowym latem, obdarowując mnie dojrzałymi pomidorami, pękatymi dyniami, soczystymi śliwkami i jabłkami, świeżymi orzechami i grzybami. Czerpię z jej bogatych zasobów pełnymi garściami. Piekę dynię, zapiekam cukinię, wypiekam tarty z podgrzybkami i orzechowym hokkaido, z pieczonymi pomidorami, a dla łasuchów ulubione tarty tatin na tysiąc sposobów. Hojnie dosypuję orzechów do porannej owsianki i dorzucam pestek i nasion do każdej sałaty. Do łask wróciły kszotta i risotta, bogate w jesienne składniki, aromatyczne i kremowe. Nawet subtelną białą rybę przyrządzam pod jesienne dyktando, z gryczanym kaszottem z zebranymi samodzielnie kozakami, czerwonogłówkami (fachowo zwanymi koźlarzami).
Ryba z gryczanym kaszotto z grzybami
- 2 filety białej ryby (u mnie gardłosz atlantycki)
- 1 łyżka masła do smażenia ryby
- sok z połowy cytryny
- kilka gałązek natki pietruszki, posiekanych
- 1 średnia cebula, drobno posiekana
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
- 2 łyżki oliwy
- 3-4 koźlarze czerwone (można zastąpić innymi grzybami)
- 1/2 szklanki kaszy gryczanej (użyłam nieprażonej)
- 1/3 szklanki białego wina
- około 2/3 szklanki bulionu lub wody
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka masła
Rybę umyć, osuszyć, posolić i posypać pieprzem, odstawić. Na oliwie zeszklić najpierw cebulę a po chwili dodać czosnek. Po około 5 minutach dodać oczyszczone, umyte i pokrojone grzyby. Lekko posolić. Smażyć całość 5-8 minut, aż woda z grzybów odparuje. Po tym czasie dodać przepłukaną na sicie kaszę i smażyć 2-3 minuty. Dolać wino, zagotować i gotować dalej na średnim ogniu aż kasza wchłonie cały płyn. Następnie dolewać po 1/4 szklanki bulionu i mieszając gotować kaszotto, za każdym razem dolewając kolejną porcję płynu dopiero, gdy poprzednia zostanie całkiem wchłonięta. Na koniec wmieszać w kaszotto łyżkę zimnego masła. W między czasie na łyżce masła usmażyć rybę, po 2-3 minuty z każdej strony, pod koniec smażenia skropić rybę sokiem z cytryny i posypać natką. Rybę podawać z łyżką gorącego kaszotto.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz