O ile w rankingu na najulubieńsze warzywo
pierwsze miejsce podzieliłam
między bakłażan i pomidor,
między bakłażan i pomidor,
o tyle wśród owoców bezspornie liderem jest
Polskie Jabłko.
Jabłko jem codziennie.
Czy to w postaci śniadaniowego dodatku,
czy jako obowiązkową przekąskę na podwieczorek.
Dziś upiekłam jabłka na śniadanie.
Posypałam je ekspresową, domową,
mocno orzechową granolą,
przygotowaną w czasie pieczenia jabłek.
Posypałam je ekspresową, domową,
mocno orzechową granolą,
przygotowaną w czasie pieczenia jabłek.
Zima za oknem wyjątkowo okazała się pomocna,
umożliwiła ekspresowe schłodzenie granoli,
która w zaledwie kilka minut
stała się cudownie chrupiąca.
Pieczone jabłka, posypane granolą z dodatkiem gęstego jogurtu naturalnego
zaserwowane w towarzystwie mocnej, świeżo zaparzonej kawy są jednym z najlepszych
śniadań na świecie.
Pieczone jabłka na śniadanie
- 2 jabłka
- duża garść orzechów (u mnie solone pistacje, orzeszki ziemne, migdały, orzechy laskowe i włoskie)
- duża garść płatków owsianych
- łyżka masła (można zastąpić ulubionym olejem orzechowym)
- 2 łyżki miodu
- jogurt naturalny
Jabłka przeciąć na połówki i wydrążyć gniazda nasienne. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i piec przez pół godziny. W tym czasie przygotować granolę. Na patelni roztopić masło z miodem, dodać orzechy i płatki. Lekko podprażyć, aż płatki nabiorą karmelowego koloru. Odstawić w chłodne miejsce do całkowitego wystudzenia. Granola zbije się wtedy w chrupiące grudki. Upieczone jabłka posypać orzechową granolą. Podawać z gęstym jogurtem naturalnym.
Domka,
OdpowiedzUsuńuczę się od Ciebie z każdym Twoim postem!
Pięknie napisane i pięknie podane!
Jesteś mistrzem!
Też się uczę :) a każde miłe słowo sprawia mi mnóstwo radości!
UsuńDzięki Iza!