23 marca 2013

Kolejna odsłona sobotniego śniadania

O ile w rankingu na najulubieńsze warzywo
pierwsze miejsce podzieliłam
między bakłażan i pomidor,
o tyle wśród owoców bezspornie liderem jest
Polskie Jabłko.
Jabłko jem codziennie.
Czy to w postaci śniadaniowego dodatku, 
czy jako obowiązkową przekąskę na podwieczorek.
Dziś upiekłam jabłka na śniadanie.
Posypałam je ekspresową, domową,
mocno orzechową granolą,
 przygotowaną w czasie pieczenia jabłek.
Zima za oknem wyjątkowo okazała się pomocna, 
umożliwiła ekspresowe schłodzenie granoli, 
która w zaledwie kilka minut
stała się cudownie chrupiąca.
Pieczone jabłka, posypane granolą z dodatkiem gęstego jogurtu naturalnego 
zaserwowane w towarzystwie mocnej, świeżo zaparzonej kawy są jednym z najlepszych 
śniadań na świecie. 

Pieczone jabłka na śniadanie
  • 2 jabłka
  • duża garść orzechów (u mnie solone pistacje, orzeszki ziemne, migdały, orzechy laskowe i włoskie)
  • duża garść płatków owsianych
  • łyżka masła (można zastąpić ulubionym olejem orzechowym)
  • 2 łyżki miodu
  • jogurt naturalny 
Jabłka przeciąć na połówki i wydrążyć gniazda nasienne. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i piec przez pół godziny. W tym czasie przygotować granolę. Na patelni roztopić masło z miodem, dodać orzechy i płatki. Lekko podprażyć, aż płatki nabiorą karmelowego koloru. Odstawić w chłodne miejsce do całkowitego wystudzenia. Granola zbije się wtedy w chrupiące grudki. Upieczone jabłka posypać orzechową granolą. Podawać z gęstym jogurtem naturalnym.



2 komentarze:

  1. Domka,
    uczę się od Ciebie z każdym Twoim postem!
    Pięknie napisane i pięknie podane!
    Jesteś mistrzem!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też się uczę :) a każde miłe słowo sprawia mi mnóstwo radości!
      Dzięki Iza!

      Usuń