23 marca 2013

Połączenia idealne. Bakłażan z pomidorem.

Ostatni buraczany post, okraszony warzywnym rankingiem sprawił, że składniki na wczorajszą kolację stały się oczywiste. Bakłażan i pomidor. Melanzane parmigiana. Każdy ma swoje ukochane, kulinarne połączenia, które definiują jego własne, wyjątkowe poczucie smaku. Ja ukochałam gorzką czekoladę z chili, karmel z solą, kumin z marchewką, figi z gorgonzolą, buraki z balsamico... i bakłażan z pomidorem. W każdej postaci. 


Zapiekany bakłażan, w najprostszym sosie pomidorowym, z dodatkiem mozzarelli i parmezanu to tylko jedna z propozycji połączenia zwycięzców mojego rankingu. Połączenia nad wyraz udanego. Nie znam osoby, której by nie smakowało. 




Melanzane parmigiana
2 duże porcje

  • 2 duże bakłażany
  • 2 puszki pomidorów bez skóry (w sezonie należy koniecznie wykorzystać świeże pomidory)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • bazylia i oregano (świeże lub suszone)
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • oliwa z oliwek
  • 2 kulki mozzarelli
  • świeżo starty parmezan
Bakłażany pokroić w półcentymetrowe plastry, posypać solą i odstawić, aż puszczą sok, by pozbyć się goryczki. Następnie dokładnie wypłukać i osuszyć. W miseczce wymieszać oliwę z solą. Mieszanką smarować plastry bakłażana przy użyciu silikonowego pędzla. Plastry układać na papierze do pieczenia. Piec 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200ºC. W międzyczasie przygotować sos. Na oliwie zeszklić posiekaną cebulę i czosnek, dodać pomidory i zagotować. Sos zmiksować blenderem i doprawić solą, pieprzem i ziołami. Jeżeli jest zbyt rzadki podgrzać jeszcze kilka minut. Pokroić mozzarellę w plastry lub porwać w paski. Dno naczynia żaroodpornego podlać sosem. Ułożyć warstwę z plastrów bakłażana tak, by kolejne plastry zachodziły za siebie. Bakłażany polać sosem, ułożyć warstwę z mozzarelli, całość znów polać sosem. Układać kolejne warstwy bakłażana i mozzarelli do wyczerpania składników, jednak tak, by ostatnią warstwą był bakłażan polany sosem. Wstawić naczynie do piekarnika rozgrzanego do 180ºC, zapiekać przez pół godziny. Na ostatnie 10 minut zapiekania obficie posypać zapiekankę utartym parmezanem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz