13 kwietnia 2013

Kaszomania. Bulgurotto z pomidorami i grilowaną cukinią.

Ponoć każdy coś gromadzi, kolekcjonuje. Za każdym razem słysząc takie stwierdzenia, stanowczo zaprzeczałam występowaniu zjawiska powszechnego kolekcjonowania w moim przypadku. Czyżbym wytworzyła w sobie mechanizm skutecznego zaprzeczania? Ilość puszek, słoików, pudełek, papierowych torebek, wiklinowych koszyków, butelek i fiolek, pełnych kulinarnej zawartości, począwszy od przypraw, ziół, ekstraktów, przez kolorowe makarony, oliwy, oleje, soki, przetwory, na niezliczonych ilościach kasz i ryżów różnego rodzaju skończywszy, zdecydowanie świadczy na moją niekorzyść. W sensie zaprzeczania kolekcjonowaniu, oczywiście. W sensie możliwości kulinarnych daje mi dużą przewagę. 

Dzięki mojej kolekcji, połączonej z inspiracją, znalezioną na stronach magazynu Kuchnia, powstało poniższe bulgurotto. Kasza z bliskowschodnim rodowodem natchnęła mnie do wykorzystania ukochanego kuminu w dużej ilości. Chrupiąca, szybko zgrilowana cukinia, stanowi świetny wiosenny dodatek. Gorąco polecam!


Bulgurotto z pomidorami i griliwaną cukinią
przepis własny, 2 porcje
  • 2/3 szklanki bulguru
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/4 szklanki białego, wytrawnego wina
  • 1 1/3 szklanki bulionu warzywnego
  • pół cukinii
  • 1 łyżeczka suszonej mięty
  • 2 pomidory z puszki wraz z sosem
  • 1 łyżeczka ziaren kuminu
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
  • płatki parmezanu lub pokruszony kozi ser do podania
Na oliwie zeszklić posiekaną cebulę z czosnkiem. Dodać kaszę i przesmażyć całość, aż ziarenka bulguru będą dokładnie pokryte oliwą. Wlać wino, zaczekać, aż kasza wchłonie płyn. Dolewać po chochli bulionu, dokładnie mieszając, pilnując, by kolejną porcję dodawać, gdy poprzednia zostanie pochłonięta przez kaszę. Kontrolować twardość ziaren, by nie były zbyt rozgotowane, choć podana ilość bulionu powinna zapewnić odpowiedni stopień twardości. Z ostatnią chochlą dodać pomidory i sos pomidorowy. Na patelni uprażyć kumin i kolendrę, utrzeć przyprawy w moździerzu. Ugotowane bulgurotto, doprawić solą, pieprzem i uprażonymi przyprawami. W trakcie gotowania kaszy, ugrilować plastry cukinii,  lekko skropione oliwą i przyprawione suszoną miętą. Przed podaniem, kaszę wymieszać z cukinią, posypać płatkami parmezanu lub pokruszonym kozim serem. Można skropić odrobiną oliwy z oliwek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz