14 kwietnia 2013

Szarlotka na śniadanie

Szarlotka na śniadanie?
Oczywiście!

I nie mam tu na myśli słodkiego deseru. Często przygotowuję jabłka na śniadanie. Jabłko z polskiego sadu jest dla mnie niekwestionowanym królem wśród owoców. Lekko kwaskowe, soczyste, z twardą skórką i chrupiącym miąższem. Daje tysiące możliwości wykorzystania go do przygotowania zdrowego śniadania. 




Szarlotka na śniadanie
  • 2 twarde jabłka
  • kilka ziaren kardamonu
  • łyżka wody różanej 
  • łyżka masła
  • 2 łyżki miodu
  • garść ziaren słonecznika, pestek dyni, siemienia lnianego
  • garść płatków owsianych
  • garść otrąb pszennych
  • jogurt naturalny do podania
Jabłka pokroić w cienkie plastry. Kardamon utrzeć w moździerzu. Układać jabłka w żaroodpornej formie, każdą warstwę jabłek skrapiać wodą różaną i posypywać sproszkowanym kardamonem. Ostatnią warstwę można dodatkowo polać łyżką miodu. Zapiekać jabłka 30 minut w 200ºC. Przygotować kruszonkę. Na patelni roztopić masło z miodem. Dodać ziarna, płatki i otręby. Wszystkie składniki dokładnie połączyć. Wyłożyć na zapiekające się jabłka, 10 minut przed końcem pieczenia. Podawać gorące z łyżką jogurtu naturalnego.

8 komentarzy:

  1. cudna ta śniadaniowa szarlotka!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A w dodatku , zdrowa, smaczna i łatwa w przygotowaniu :)

      Usuń
  2. te jabłka wyglądają super, tak kolorowo :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jedna z moich ulubionych odmian, ligole - twarde, słodko-kwaśne i baaardzo soczyste

      Usuń
  3. Taka śniadaniowa wersja szarlotki bardzo mi się podoba, chętnie kiedyś skorzystam z tego pomysłu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na śniadaniowym stole powinna zagościć choć raz. Myślę, że zostanie na dłużej...

      Usuń
  4. Toż to jest genialne :)

    OdpowiedzUsuń