Tej Wielkanocy, jak co roku, razem z mamą przygotowywałam Świąteczny obiad. Mamie przypadł w udziale żurek oraz rosół dla tych, co żurkowi niechętni. Ja postanowiłam upiec kurczę. I kaczkę też. O ile efekty pracy mamy, przez wzgląd na jej bogate, kulinarne doświadczenie, były do przewidzenia, o tyle, na mój drobiowy duet z niemałym zaciekawieniem, wyczekiwała cała nasza, dziesięcioosobowa rodzina. Zarówno kurcze jak i kaczka zyskały aprobatę, a ja kolejny raz zdobyłam najcenniejszych kulinarnych fanów.
Kaczka pieczona z pomarańczami i jabłkami
- kaczka o wadzie około 2 kg
- 2 duże, twarde jabłka
- 1 duża pomarańcza
- sól
- pieprz
- majeranek
Kaczkę umyć i dokładnie wytrzeć, odciąć tłuszcz i skórę w okolicy kupra. Kaczkę dokładnie natrzeć z zewnątrz i od środka solą, pieprzem i majerankiem. Jabłka obrać (niekoniecznie) i pokroić w ósemki. Pomarańczę wyszorować, sparzyć wrzątkiem i również pokroić w ósemki. Wymieszać owoce z majerankiem i upchnąć mieszankę we wnętrzu kaczki. Odstawić na kilka godzin (u mnie na całą noc). Kaczkę piec w naczyniu z przykryciem, przez trzy godziny, w temperaturze 160ºC, od czasu do czasu polewając mięso wytopionym tłuszczem. Kaczkę podawać z nadzieniem ze środka.
Kurcze pieczone po polsku
- kurczak o wadze 1,5 - 2 kg
- 2 łyżki masła
- 3 drobiowe wątróbki
- czerstwa bułka kajzerka, namoczona w mleku
- 2 jajka
- 2 łyżki masła
- 3 - 4 łyżki bułki tartej
- duży pęczek natki pietruszki
- sól
- pieprz
Ja zrobilam na swieta kaczke w majeranku.W. przeddzien natarlam majerankiem ,jablek dalam ile sie zmiescilo.Troche za dlugo pieklam. Byla bardzo dobra ,teraz zrobie dodatkowo z pomaranczami. Pieknie wyglada na zdjeciu. Anna
OdpowiedzUsuńUwielbiam połączenie mięsa kaczki z pieczonymi jabłkami. Szkoda, że nie miałam okazji spróbować.
UsuńWersję z pomarańczami serdecznie polecam, przy następnej wyjątkowej okazji.
Pozdrawiam!