22 czerwca 2013

Połączenia idealne. Truskawki z rabarbarem.

Odkrywcę crumble najchętniej bym ozłociła. A może wymyśliłabym je sama? To jeden z moich najulubieńszych sposobów na śniadanie. Można je przygotować w kilka minut, potem tylko wrzucić do piekarnika i śniadanie gotowe. Crumblowe wnętrze zmienia się jak pory roku. Dosłownie. Zimą to głównie jabłka i gruszki, wiosną rabarbar, truskawki, maliny, latem czernice, morele... Kruszonka też powstaje z podręcznych składników, z masła lub oleju kokosowego, miodu oraz zmielonych orzechów, ziaren i płatków owsianych. Kto raz spróbuje, pokocha na zawsze. Zapewniam.

Truskawki z rabarbarem tworzą nierozerwalną, czerwcową parę. Niedawno zrobiłam spory zapas dżemów z połączenia tych dwu składników, z przeróżnymi dodatkami. Mój ulubiony jogurt o tej porze roku, to mocno owocowy, truskawkowo-rabarbarowy właśnie. Nigdy nie kupuję jogurtów owocowych. Zawsze przygotowuję je sama. Ulubiony, czerwcowy robię z gęstego jogurtu greckiego, z dużą ilością owoców w proporcji pół na pół.  Jest gęsty mocno różowy i niesamowicie smaczny.


Crumble z truskawkami i rabarbarem
4 porcje
  • 2 laski rabarbaru, obrane i pocięte na cienkie kawałki
  • truskawki, odszypułkowane, podzielone na połówki
  • po 1/2 łyżeczki miodu do każdej z kokilek
  • 2 łyżki oleju kokosowego z pierwszego tłoczenia
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • garść płatków owsianych
  • 2 łyżki drobno zmielonych migdałów (mozna zastąpić 1 łyżką mąki)
  • 1 łyżka miodu
  • opconalnie 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • jogurt naturalny (użyłam grecki jogurt odtłuszczony, 3% tłuszczu)
Owocami wypełnić kokilki i do każdej z nich dodać po pół łyżeczki miodu, lub więcej, gdy ktoś woli słodsze crumble. Olej kokosowy roztopić, połączyć z pozostałymi składnikami. Tak przygotowaną kruszonką przykryć owoce. Zapiekać  20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180ºC. Podawać z łyżką gęstego jogurtu naturalnego.

Jogurt truskawkowo-rabarbarowy
  • duży jogurt grecki (3% tłuszczu)
  • pełna szklanka umytych i odszypułkowanych truskawek
  • 3 laski rabarbaru, obrane i pocięte na kawałki
  • 2 łyżki miodu
Rabarbar wymieszać z miodem i dwiema łyżkami wody, dusić pod przykryciem do miękkości. Wystudzić. Zimny mus zmiksować z truskawkami i jogurtem. Podawać schłodzony.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza