14 czerwca 2013

Ricotta Gnudi

Latem zazwyczaj omijam przepisy na kluski, knedle i inne takie. Jem sałaty i dania na bazie warzyw. Wyjątkiem są pierogi z borówkami prosto z lasu, obowiązkowo z kwaśną śmietaną. Jem je zawsze odwiedzając rodzinne strony. Drugim wyjątkiem są poniższe kluseczki. Lekkie jak obłoczki.  Bardzo letnie i bardzo włoskie. Z kwaśnym sosem pomidorowym smakują wyśmienicie. Są pyszne. I wyjątkowo lekkie. Wykorzystałam do nich ricottę z mleka bawolic. Smakowały bosko, a i roboty nie było przy nich za dużo. Ciasto wyrabia się łyżką w trzy minuty. Wystarczy je jeszcze tylko ugotować i polać sosem. Szybki i prosty sos pomidorowy z dodatkiem cebuli i czosnku, ze świeżymi ziołami sprawdzi się tu najlepiej. Kieliszek prostego, czerwonego wina do towarzystwa co prawda nie jest koniecznością, ale te pyszne obłoczki, wyjątkowo na nie zasługują.



Ricotta gnudi, lekkie kluseczki z ricotty
4 porcje
  • 450 g ricotty pełnotłustej (użyłam ricotty di bufala)
  • 1 jajko i 1 żółtko
  • 1/2 szklanki startego parmezanu lub grana padano
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • sól i świeżo mielony, czarny pieprz
Jajko i żółtko roztrzepać widelcem, wymieszać wszystkie składniki z wyjątkiem mąki (uwaga na sól, parmezan jest słony). Delikatnie wmieszać mąkę, ciasto powinno być klejące i miękkie ale tak, by możliwe było formowanie klusek. Kluseczki formować łyżką i układać na posypanej mąką tacy lub desce do krojenia. Gotować je 5-6 minut w osolonej wodzie. Podawać z prostym sosem pomidorowym, świeżymi ziołami i parmezanem. 

Prosty sos pomidorowy
  • 1 puszka pomidorów bez skóry lub 3 obrane, świeże pomidory
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula posiekana
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • bazylia i oregano (świeże lub suszone)
  • sól, pieprz i cukier do smaku
Na oliwie zeszklić cebulę, dodać czosnek i podsmażyć. Dodać pomidory i zagotować. Sos doprawić ziołami, solą, cukrem i świeżo zmielonym pieprzem. Opcjonalnie, jeśli lubimy bardziej kremowe sosy, a pomidory całkiem się nie rozpadły, można sos zmiksować.

4 komentarze:

  1. Mmm kluseczki z ricotty z parmezanem i sosikiem... Delikatne i pyszne ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis rewelacyjny.
    I tak się zastanawiam...bo o ile parmezan i pomidory mam zawsze w lodówce - ricotty już nie ...czy z innego serka można wyczarować ;-) takie kluseczki ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, myślę, że godnym zastępstwem będzie pełnotłusty biały ser dobrze zmielony lub przeciśnięty przez praskę :) Czekam na wieści, czy się powiodło.

      Usuń