18 czerwca 2013

Truskawki w gorącej czekoladzie kąpane

Ile by można pisać o wyższości prostoty nad przekombinowaniem...
Nie piszę nic, niech przepis sam się obroni.




Truskawki w gorącej czekoladzie kąpane
przepis własny inspirowany deserem jedzonym kiedyś gdzieś
  • miseczka umytych i osuszonych, słodkich, dojrzałych truskawek
  • 100 ml śmietanki kremówki *
  • około 50 ml mleka (w zależności od pożądanej konsystencji)
  • 80 g czekolady o zawartości kakao minimum 70%
  • 1/4 łyżeczki chili
  • 1 łyżka kakao 
Śmietankę i czekoladę roztopić w kąpieli wodnej aż dokładnie się połączą. Wmieszać przesiane przez sito kakao oraz chili. Pod koniec wlać mleko tak, by czekolada była płynna lecz dosyć gęsta. Przelać do filiżanki, podać od razu z miseczką truskawek obok. Truskawki zajadać maczając je w czekoladzie.
* Można zastąpić wyłącznie 100 ml mleka zmieszanym z 3 łyżkami kremówki lub 1 łyżką masła

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz