13 czerwca 2013

Szparagowe podsumowanie

Sezon na szparagi powoli dobiega już końca. Łapię więc każdą okazję żeby jeszcze nacieszyć się ich smakiem. Mając w lodówce proste składniki jak jajka, mleko, trochę parmezanu (lub innego sera), kilka plastrów szynki parmeńskiej lub chudego boczku ze szparagów można na szybko wyczarować prawdziwe pyszności. Przepisy podane poniżej to moje szparagowe klasyki, które sprawdzają się zawsze.

Prosta pizza ze szparagami, szynką parmeńską i gorgonzolą
przepis własny
  • placek parmezanowego chlebka (przepis znajdziecie TUTAJ)
  • kilka ugotowanych zielonych szparagów
  • plastry szynki parmeńskiej
  • pokruszona gorgonzola
Chlebek przygotować według przepisu. 10 minut przed końcem pieczenia ułożyć na chlebie ser, przykryć plastrami szynki, na wierzchu ułożyć szparagi. Przed podaniem skropić oliwą i posypać świeżo zmielonym pieprzem.


Szparagi grilowane w szynce parmeńskiej
źródło przepisu
  • pęczek szparagów 
  • kilka plastrów szynki parmeńskiej lub chudego boczku
  • parmezan 
  • oliwa z oliwek
  • krem balsamiczny
  • świeżo mielony, czarny pieprz
  • świeża bazylia lub rukola (opcjonalnie)
Jeśli używamy zielonych szparagów, wystarczy je umyć, osuszyć i oderwać zdrewniałe końcówki. Jeżeli zaś używamy białych, trzeba je obrać, pozostawiając nienaruszone główki, następnie obgotować przez 4-5 minut, przelać lodowatą wodą i dokładnie osuszyć. Przygotowane szparagi owinąć plastrem szynki lub boczku i grilować z każdej strony 3-4 minuty. Podawać na listkach bazylii lub rukoli, skropione kremem balsamicznym i oliwą, posypane płatkami parmezanu i świeżo mielonym świeżym pieprzem.


Szparagi z jajkiem w koszulce i sosem vinaigrette ze szczypiorkiem
źródło przepisu
  • pęczek szparagów
  • 2 świeże jajka
  • 1 łyżka musztardy
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • świeżo mielony, czarny pieprz
  • pół pęczka szczypiorku
Szparagi ugotować, jeśli używamy zielonych szparagów, nie trzeba ich obierać, wystarczy oderwać zdrewniałe końcówki. Białe szparagi należy obrać do 1/3 wysokości, pozostawiając nietknięte główki. Przygotować jajka w koszulkach. W rondelku zagotować wodę z łyżką białego octu. jajko wbić do miseczki lub filiżanki. wlać je delikatnie do wrzątku, w którym należy zrobić wir, przy pomocy łyżki. Gotować 2 minuty, tak by żółtko pozostało płynne. Szczypiorek umyć i drobno posiekać. Wszystkie pozostałe składniki sosu dokładnie połączyć. Szparagi ułożyć na talerzu, Na wierzchu ułożyć jajko, całość polać sosem, posypać szczypiorkiem.


Szparagi zapiekane pod serowym beszamelem
źródło przepisu
  • pęczek białych szparagów 
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka masła
  • 3/4 - 1 szklanki mleka
  • 1/2 świeżo utartej gałki muszkatołowej
  • biały pieprz
  • 1/4 szklanki startego sera Comte (czasem zastępuję dodatkowym parmezanem)
  • 1/4 szklanki startego parmezanu
  • 1-2 kromki zeschniętej bagietki lub ulubionego chleba
Szparagi obrać do 1/3 wysokości, odciąć zdrewniały koniec, główki pozostawić nietknięte. Gotować je 5 minut we wrzątku, tak by nie były zbyt miękkie, będą jeszcze zapiekane. Gotowe szparagi odcedzić, osuszyć i przełożyć do naczynia do zapiekania. W garnuszku z grubym dnem roztopić masło, dodać mąkę i lekko podsmażyć. Wlać mleko i zagotować, cały czas mieszając. Gdy sos zgęstnieje, zdjąć z ognia, doprawić pieprzem i gałką muszkatołową oraz wmieszać ser. Sosem polać szparagi, na wierzch pokruszyć bagietkę. Zapiekać 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 220ºC. Podawać natychmiast.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz