11 kwietnia 2013

Refleksje (po)Urodzinowe cz.3. Tort potrójnie czekoladowy.

M miał wczoraj urodziny.
Deseru idealnego poszukiwałam długo.
Pomysł na upominek pojawił się spontanicznie.

M na gwiazdkę dostaje ode mnie butelkę wina do kolekcji. To taka nasza gwiazdkowa tradycja. W lodówce (w lodówce na wino oczywiście!) leży już kilka ciekawych pozycji, między innymi Douro Tourriga Nacional 2009, z winnicy Quinta do Crasto. Urodzinowe upominki należą do różnych kategorii, tym razem wzbogaciłam inną kolekcję M. Kolekcję płytową. Jakiś czas temu pojawił się album  Re-Machined A Tribute to Deep Purple's Machine Head. Pojawił się i umknął czujnej uwadze M. Mój pomysł na urodzinowy upominek pojawił się z pierwszymi dźwiękami When A Blind Man Cries, które usłyszałam w radio w weekend. Upominkiem trafiłam idealnie. Deserem też.


Trójwarstwowy tort czekoladowy
inspiracją był tort znaleziony na stronicach  magazynu Kukbuk
przepis zmodyfikowany i dostosowany to tortownicy o średnicy 16 cm

warstwa brownie
  •  50 g gorzkiej czekolady 70% kakao
  • 35 g masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka zmielonych orzechów włoskich
  • 1 łyżka mąki
warstwa sernika
  • 300 g serka philadelphia
  • 2 białka jajka
  • 1 łyżka cukru
  • 100 g białej czekolady
mus czekoladowy
  • 100 g gorzkiej czekolady 70% kakao
  • 50 g masła
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru
  • 100 ml śmietanki kremówki
Warstwa brownie:
Czekoladę roztopić z masłem w kąpieli wodnej, lekko przestudzić. Jajka ubić z cukrem na gładki krem. Dodać masę czekoladową, zmiksować. Dodać mąkę i orzechy, dokładnie wymieszać. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Na tak przygotowany spód wylać ciasto. 

Warstwa sernika:
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Serek, białka i cukier zmiksować na gładką masę. Dodać roztopioną czekoladę, dokładnie wymieszać. Masę serową delikatnie wyłożyć na spód brownie. Piec przez godzinę w piekarniku rozgrzanym do 140ºC. Po upieczeniu ciasto wystudzić.

Mus czekoladowy:
Ubić śmietankę na sztywna pianę. Czekoladę z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Przestudzić. Żółtka utrzeć z cukrem, w misce umieszczonej nad garnkiem z gotującą się wodą. Połączyć masę jajeczną z masą czekoladową. Następnie partiami wmieszać ubitą śmietankę w krem czekoladowy. Mus wyłożyć na przestudzone ciasto. Tortownicę owinąć folią i wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Przed podaniem obsypać ciasto gorzkim kakao.


6 komentarzy:

  1. O..rany..zjadłabym chociaż mały kawałeczek..dziękuję za udział w akcji.

    OdpowiedzUsuń
  2. o jacie!! jak to cudownie smakowicie wygląda..!!

    OdpowiedzUsuń
  3. zjadłabym *.*

    OdpowiedzUsuń
  4. właśnie piekę, dam znać jak wyszło :))

    OdpowiedzUsuń