23 sierpnia 2013

Cezar na lato

Sałatka Cezar to danie wszystkim powszechnie znane. Na moim stole gości regularnie, najczęściej wtedy, gdy nie mam pomysłu, co by tu zjeść. Przepis na Mojego Klasycznego Cezara prezentowałam już TU (przepis), natomiast latem zawsze wybieram dzisiejszą wersję. Z sezonową fasolką i podpieczoną szynką dojrzewającą. Zazwyczaj do tej sałaty wybieram szynki prostsze, o łatwiejszym, łagodniejszym smaku. Szlachetniejsze i wytrawne wolę konsumować same lub w mniej dominującym towarzystwie. W dzisiejszej sałacie intensywny sos i tak zdominuje większość smaków, dlatego szynkę należy dodatkowo podpiec, by zyskała mocy. Całość to taka lżejsza wersja tradycyjnego Cezara. Idealna na lato.


Cezar z pieczoną szynką i fasolką szparagową
przepis Kwestia Smaku z moimi zmianami
  • mieszanka ulubionych sałat (u mnie roszponka z rukolą i liśćmi bazylii)
  • po 3 plastry szynki dojrzewającej na porcję
  • garść fasolki szparagowej, ugotowanej na pół twardo
  • dwie kromki chleba na zakwasie lub bagietki
  • parmezan
Sos:
  • 3 łyżki greckiego jogurtu naturalnego
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 fileciki anchois
  • 2 płaskie łyżeczki kaparów
  • kilka plastrów parmezanu
  • świeżo mielony czarny pieprz
Plastry szynki ułożyć na papierze do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do maksymalnej temperatury około 5 minut, aż plastry będą podpieczone i chrupiące. Można je też grilować na patelni. Na patelni podpiec kromki i pokruszyć je na duże grzanki. Na talerzach rozłożyć sałatę, warto wmieszać w nią kilka listków bazylii. Na sałacie ułożyć fasolkę, całość polać sosem zmiksowanym z jogurtu, oliwy, anchois, kaparów i sera, doprawionego czarnym pieprzem. Dołożyć grzanki i całe plastry szynki, posypać płatkami parmezanu.

6 komentarzy:

  1. Sałatka Cezar doczekała się wielu wersji.
    W każdym wypadku pysznych!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam podobne zdanie, kocham sos cezara i często z nim eksperymentuję. Ciekawe jest połączenie grilowanego kurczaka i grilowanej brzoskwini w sałacie z sosem cezara.

      Usuń
  2. Nie wierzę, że Ty możesz nie mieć pomysłu na to, co zjeść i co przygotować!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, czasem mi się to przytrafia, na szczęście zawsze mogę wtedy zrobić cezara albo rybę w pomidorach, ewentualnie curry indyjskie :)

      Usuń
    2. a jest tu gdzieś przepis na curry?? CHętnie bym podejrzała.

      Usuń
    3. Jeszcze nie... Zdjęcie czeka już dobre dwa miesiące na wpis, więc obiecuję opublikować jak najszybciej ;)

      Usuń