8 maja 2013

Maj ze szparagami

Za oknem ani śladu widoku jaki zostawiłam. 
Drzewa pełne liści.
Trawa przy Rudawie soczyście zielona, upstrzona mleczami.
Parzą pokrzywy.
Dmuchawce wpadają przez okna. 
Z placu wracam z pełnym koszem.
Będziemy jeść szparagi.
Cały maj.




SAŁATA ZE SZPARAGAMI I  PIECZONĄ DYNIĄ 
  • ROSZPONKA
  • PÓŁ PĘCZKA ZIELONYCH SZPARAGÓW
  • PÓŁ DYNI PIŻMOWEJ (LUB KILKA PLASTRÓW INNEJ)
  • KILKA PLASTRÓW SZYNKI JAMON BODEGA (LUB PARMEŃSKIEJ)
  • 4 SUSZONE POMIDORY
  • SER CASTELMAGNO (LUB PECORINO)
  • OLIWA Z OLIWEK
  • 1 ŁYŻECZKA MUSZTARDY (U MNIE KREM Z GORCZYCY Z MIODEM)
  • 1 ŁYŻECZKA MIODU (UŻYŁAM WRZOSOWEGO)
  • ŚWIEŻO MIELONY PIEPRZ
Szparagi umyć i ugotować al dente. Zahartować w zimnej wodzie. Dynię obrać, pokroić na plastry,  skropić oliwą, posypać solą morską i świeżo mielonym pieprzem. Piec 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200ºC. Roszponkę umyć i osuszyć, rozłożyć na talerzach. Dodać pokrojone szparagi, plastry pieczonej dyni, różyczki z szynki, posiekane pomidory i pokruszony ser. Skropić gęstym dressingiem powstałym z dokładnego połączenia oliwy, musztardy, miodu i pieprzu.


Przepis dodaję do akcji "Uwielbiam szparagi!"

4 komentarze:

  1. Pycha! Nie dość, że pięknie i smacznie wygląda to też pewnie i tak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, ale pychotki tu prezentujesz! Kupiłam dziś szparagi i jutro będę z nimi kombinować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możliwości tysiące! Aż się boję, że szparagi się skończą a ja nie zdążę wypróbować wszystkiego...

      Usuń