Czasem z prostych składników, łączonych spontanicznie i komponowanych na wyczucie powstają małe arcydzieła. Właśnie taki mały, kulinarny skarb powstał przy okazji sobotniej randki z M. Prosta ryba i wiosenne dodatki. I oczywiście wino. Wyjątkowo białe. Dodatkowy komentarz uważam za zbędny.
Foto by M |
Orzechowy dorsz
- 300 g polędwicy z dorsza
- 2 kromeczki wysuszonej bagietki
- garść orzechów włoskich
- oliwa z oliwek
- sól (wykorzystałam domową sól cytrusową)
- świeżo mielony, czarny pieprz
Puree z zielonego groszku z estragonem
- pół szklanki zielonego groszku (może być mrożony)
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki śmietanki kremówki
- sól
- świeżo mielony, czarny pieprz
- łyżka posiekanego estragonu lub łyżeczka suszonego
Groszek ugotować, odcedzić, dodać masło śmietankę i zmiksować na gładkie puree. Doprawić solą, pieprzem i estragonem.
Karmelizowana dymka z botwiną
- 5 małych cebulek, dymek
- 5-7 liści botwiny
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka miodu
- 5 łyżek octu balsamicznego
- świeżo mielony czarny pieprz
Na maśle roztopionym z miodem karmelizować dymki przekrojone na pół, przez 5 minut, aż lekko zmiękną. Dodać posiekaną botwinę oraz ocet balsamiczny i karmelizować dalej, aż powstanie gęsty krem balsamiczny. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem.
Szparagi z bazyliowym winegretem
- ugotowane al dente zielone szparagi
- oliwa z oliwek
- sok z połowy cytryny
- kilka listków bazylii
- świeżo mielony czarny pieprz
Z oliwy, soku cytrynowego, bazylii i pieprzu przygotować bazyliowy winegret, miksując wszystkie składniki blenderem. Szparagi umoczyć w sosie i wyłożyć na talerze.
Do kolacji wypiliśmy na początek, do przystawek Terredavino Gavi di Gavi DOCG Masseria dei Carmelitani oraz do dania głównego Haeffelin Gewürztraminer Grand Cru Pfersigberg.
Jak w 5* restauracji!PYCHA!!!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Cię serdecznie,
Agata
Od jakiegoś czasu rozwijam skrzydła kulinarne pasji i równocześnie coraz rzadziej jadam na mieście :) A gwiazdki przyznaje najczęściej M :)
UsuńOrzechowy dorsz kusi mnie niezmiernie.
OdpowiedzUsuńCzyżbym go na dniach musiała...