22 maja 2013

Połączenia idealne. Botwinka z kozim serem.

To moja pierwsza wytrawna tarta, jaką upiekłam. Lubię wytrawne wypieki, lecz do tej pory, wiernie za ich bazę służyły mi placki chlebowe i ciasto francuskie. Z miłości do połączenia buraków z kozim serem postanowiłam przygotować te maleńkie tarty. I oczywiście nie żałuję.



Ciasto przygotowałam z mielonych orzechów laskowych i mąki razowej. Dobrze sprawdziłyby się też mielone migdały. Wnętrze tarty, pod kołderką z koziego serka, ukrywa botwinkę, karmelizowaną z octem balsamicznym. Połączenie nad wyraz udane.



Mini tarty z karmelizowana botwiną i kozim serkiem
4 mini tarty, przepis własny inspirowany przepisem Liski

Na ciasto:
  • 100 g mielonych orzechów laskowych (ja swoje starłam na tarce o małych oczkach)
  • 1/2 szklanki mąki razowej
  • 50 g zimnego masła
  • szczypta soli
Karmelizowana botwinka:
  • pęczek botwinki
  • 4-5 małych cebulek 
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyzka masła
  • 1 łyżka miodu
  • ocet balsamiczny
  • sól i swieżo mielony pieprz, do smaku
Masa z koziego serka:
  • 200 g koziego serka (wykorzystałam kozią roladkę)
  • 1 jajko
  • 4 łyżki śmietanki kremówki
  • pół startej gałki muszkatołowej
  • opcjonalnie listki świeżego tymianku do posypania
Suche składniki ciasta wymieszać, dodać zimne masło i zagnieść ciasto. Wylepić nim małe ceramiczne foremki (takie jak na creme brulee) i wstawić je do lodówki na kilka godzin (co najmniej na godzinę).

Botwinkę dokładnie oczyścić i wysuszyć. Korzenie pokroić w plasterki, posiekać grube części łodyg, liście posiekać i odłożyć. Na patelni podsmażyć obrane i przekrojone na pół dymki, dodać posiekany czosnek, a następnie plasterki buraków i siekane łodygi. Podsmażać 5 minut. Dodać miód, a gdy się roztopi wlać ocet balsamiczny. Buraki dusić aż będą miękkie, a syrop balsamiczny odparuje i stanie się gęsty. Dodać posiekane liście, doprawić pieprzem i podgrzewać jeszcze 2 minuty. Odstawić.

Wszystkie składniki masy z koziego sera wymieszać łyżką, zostawiając gdzieniegdzie nierozmieszane grudki.

Do foremek z ciastem wyłożyć botwinę, przykryć masą serową i posypać listkami tymianku. Zapiekać 30-35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180ºC. Podawać na ciepło lub na zimno. 



3 komentarze:

  1. Ciekawa i apetyczna propozycja.

    OdpowiedzUsuń
  2. jakie tutaj piękne zdjęcia znalazłam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i zapraszam do dalszych odwiedzin!

      Usuń