14 maja 2013

Młoda duszona kapusta

Gram w zielone.
Zielone szparagi.
Młoda kapusta.
Koper.
Botwina.
Zielona cebulka.
Pęczek młodej natki.
Szpinak.
Wygrywam.

Nie mogę się zdecydować.
Razem z M wybieramy kapustę.



Duszona, młoda kapusta

  • główka młodej kapusty
  • mała cebula 
  • kilka plastrów chudego boczku (można zastąpić łyżką masła)
  • pęczek koperku
  • pęczek natki
  • 1 łyżka nasion kminku
  • sól
  • sok z połowy cytryny
  • 100 ml śmietanki kremówki
Kapustę pozbawić zewnętrznych liści (są gorzkie), umyć i posiekać w grube paski. Na patelni podsmażyć pokrojony w kostkę lub małe plastry boczek. Do zrumienionego boczku dodać posiekana cebulkę i lekko podsmażyć. Na patelnię wrzucić kapustę, sól i kminek i dusić ją pod przykryciem na średnim ogniu około 30-40 minut, tak by była miękka ale nierozpadająca się. Gotową kapustę podlać śmietanką, doprawić sokiem z cytryny. Dodać posiekany koper i natkę. Podawać gorącą z młodymi ziemniaczkami lub świeżym pieczywem.


2 komentarze:

  1. pychota, choć ja zazwyczaj robię taką bardzo delikatną bezmięsną i bez zabielania.
    Za to z dużą ilością kopru.
    Wiosna daje możliwości!

    OdpowiedzUsuń