20 maja 2013

Dorsz orzechowy w wiosennej odsłonie

Czasem z prostych składników, łączonych spontanicznie i komponowanych na wyczucie powstają małe arcydzieła. Właśnie taki mały, kulinarny skarb powstał przy okazji sobotniej randki z M. Prosta ryba i wiosenne dodatki. I oczywiście wino. Wyjątkowo białe. Dodatkowy komentarz uważam za zbędny. 

Foto by M

Orzechowy dorsz
  • 300 g polędwicy z dorsza
  • 2 kromeczki wysuszonej bagietki
  • garść orzechów włoskich
  • oliwa z oliwek
  • sól (wykorzystałam domową sól cytrusową)
  • świeżo mielony, czarny pieprz
Rybę umyć w zimnej wodzie i dokładnie oszuszyć. Obsypać pieprzem i natrzeć solą. Blenderem zmiksować bagietkę i orzechy z oliwą. Dorsza ułożyć w naczyniu do zapiekania, na górę wyłozyć orzechową panierkę. Rybę piec 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180ºC.


Puree z zielonego groszku z estragonem
  • pół szklanki zielonego groszku (może być mrożony)
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki śmietanki kremówki
  • sól
  • świeżo mielony, czarny pieprz
  • łyżka posiekanego estragonu lub łyżeczka suszonego
Groszek ugotować, odcedzić, dodać masło śmietankę i zmiksować na gładkie puree. Doprawić solą, pieprzem i estragonem.

Karmelizowana dymka z botwiną
  • 5 małych cebulek, dymek
  • 5-7 liści botwiny
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka miodu
  • 5 łyżek octu balsamicznego
  • świeżo mielony czarny pieprz
Na maśle roztopionym z miodem karmelizować dymki przekrojone na pół, przez 5 minut, aż lekko zmiękną.  Dodać posiekaną botwinę oraz ocet balsamiczny i karmelizować dalej, aż powstanie gęsty krem balsamiczny. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem.

Szparagi z bazyliowym winegretem
  • ugotowane al dente zielone szparagi
  • oliwa z oliwek
  • sok z połowy cytryny
  • kilka listków bazylii
  • świeżo mielony czarny pieprz
Z oliwy, soku cytrynowego, bazylii i pieprzu przygotować bazyliowy winegret, miksując wszystkie składniki blenderem. Szparagi umoczyć w sosie i wyłożyć na talerze.


Do kolacji wypiliśmy na początek, do przystawek Terredavino Gavi di Gavi DOCG Masseria dei Carmelitani oraz do dania głównego Haeffelin Gewürztraminer Grand Cru Pfersigberg. 

3 komentarze:

  1. Jak w 5* restauracji!PYCHA!!!

    Pozdrawiam Cię serdecznie,

    Agata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Od jakiegoś czasu rozwijam skrzydła kulinarne pasji i równocześnie coraz rzadziej jadam na mieście :) A gwiazdki przyznaje najczęściej M :)

      Usuń
  2. Orzechowy dorsz kusi mnie niezmiernie.
    Czyżbym go na dniach musiała...

    OdpowiedzUsuń