24 maja 2013

Rabarbar w słoiku

W oczekiwaniu na truskawki zajęłam się rabarbarem. W słoiczkach zamknęłam dwie jego wersje. Obydwie według przepisów wyszperanych u Bei. Słodko-kwaśny, imbirowy hiram zdobył moje serce samym pomysłem połączenia rabarbaru z imbirem. Chętnie wykorzystuję je w śniadaniowych wersjach crumble. Miłością to chutneyów różnej maści pałam już od dawna, i w zasadzie, mogłabym produkować je prawie ze wszystkiego. Niedawno natknęłam się w mojej maleńkiej spiżarni na boski chutney ze śliwek sprzed dwóch lat, który na grzance z kozim serem smakuje tak, że można zapomnieć o wszystkim wokół. Bardzo mocno liczę, że ten rabarbarowy będzie miał podobne właściwości.


Hiram, konfitura z rabarbaru z imbirem
  • 1 kg rabarbaru, obranego i pokrojonego na kawałki
  • 3 łyżki świeżego imbiru, startego na tarce o małych oczkach
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 0,5 kg cukru
Wszystkie składniki wymieszać i odstawić na noc. Następnego dnia zagotować, i gotować na małym ogniu, aż konfitura nabierze odpowiedniej konsystencji (próba: nałożyć odrobinę konfitury na talerzyk, zrobić nożem ścieżkę przez środek, jeżeli konfitura nie zlewa się z powrotem jest gotowa). Gorącą konfiturę przelać do wyparzonych, ciepłych słoików, zamykać dobrze osuszonymi nakrętkami. Pasteryzować 20 minut. Jeżeli użyjemy więcej cukru (w oryginale 1 kg) pasteryzacja nie jest konieczna. 


Chutney z rabarbaru
  • 600 g rabarbaru, obranego i pokrojonego na kawałki
  • 400 g cebuli, obranej i posiekanej
  • 160 g rodzynek
  • 400 g cukru muscovado ciemnego
  • 100 ml octu jabłkowego
  • 1 łyżka świeżego imbiru, startego na tarce o małych oczkach (można zastąpić imbirem w proszku)
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka zmielonych goździków
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
Wszystkie składniki zagotować i gotować na małym ogniu, aż chutney zgęstnieje (około 1 godziny). Gorącą konfiturą wypełnić wyparzone słoiki, dobrze zakręcić. Pasteryzować 20 minut na wolnym ogniu.

Rabarbar w słoiku dodaję do akcji Olcika:

2 komentarze:

  1. świetne słoiczki:)
    pozdrawiam i dziękuję za udział w rabarbarowej akcji:)!

    OdpowiedzUsuń
  2. chutney jest świetny a w połączeniu z grillowanym oscypkiem daje niesamowity smak.:)

    OdpowiedzUsuń